De hele internationale denktankgroep bij elkaar. | Foto: PR
De hele internationale denktankgroep bij elkaar. | Foto: PR Foto: PR

Leiderdorpse leerlingen denken mee over voedselprobleem in de wereld

ideeën n "Hoe zouden we het voedselprobleem in de wereld kunnen oplossen?" Met deze uitdaging gingen 33 kinderen van een internationaal gezelschap, waaronder leerlingen van de Leiderdorpse basisschool De Schakel, vorige week aan de slag. Door middel van Design Thinking werd de kinderen gevraagd om tot een oplossing te komen. Kinderen uit Tsjechië, Slovenië en Nederland deelden hun ideeën met elkaar. Behalve de Schakel waren ook andere scholen uit de regio betrokken: leerlingen van basisscholen de Pacelli uit Leiden en de Bernardus uit Zoeterwoude-Rijndijk, en vwo-ers van het Visser 't Hooftlyceum en het Bonaventura College werden uitgedaagd binnen hun leeftijdsgroep.

Na een leerzame gastles van meneer van der Wal en mevrouw Klei van Unicef konden de kinderen zich beter voorstellen hoe groot het voedselprobleem is. "Maar als wij zo rijk zijn in Europa, waar gaat het dan mis?", vroeg Adela uit Tsjechië. Ze bedacht met haar groepje een oplossing met ugly food, een leerrestaurant en het eten van de voedzame pomelo.

Het voedselprobleem heeft de kinderen wel aan het denken gezet. Design Thinking zorgt ervoor dat kinderen niet alleen denken, maar er ook iets mee doen. Flavia loopt met haar vriendinnen naar de keuken en vraagt wat er met het restvoedsel van het restaurant gebeurt. "Alles wordt hergebruikt!", kreeg ze tot antwoord. "Het was een superleuke week," zegt Flavia bij deze slotmaaltijd.


Herrie voor het goede doel

lilianefonds n De kinderen van de Leiderdorpse Willem de Zwijgerschool maakten vorige week woensdagochtend op het schoolplein een minuut lang zoveel mogelijk herrie. Ze sloegen met pollepels op pannen, gebruikten deksels als bekkens, bliezen op toeters en scheidsrechterfluitjes en gilden zo hard ze konden.

Dat alles in het kader van de actie 'Alle kinderen welkom op school' waarmee het Liliane Fonds aandacht vraagt voor het recht op onderwijs voor kinderen met een handicap, overal in de wereld.

De actie werd wereldwijd gevoerd. In Nederland deden meer dan 108.000 basisschoolleerlingen mee en ook in dertig andere landen werd 21 maart een minuut lang herrie gemaakt op honderden scholen.


Ook kinderen Gomarusschool kiezen

kinderverkiezingen n Ook op de Leiderdorpse Gomarusschool werd vorige week gestemd. De kinderen van groep 7 en 8 organiseerden kinderverkiezingen waaraan vijf voor de gelegenheid bedachte partijen meededen. Op maandag was er een debat voor alle kinderen, dinsdag mochten ze stemmen met een zelf ontworpen stembiljet.

Dinsdag kwam Annemarie Rozendaal van de CU-SGP vertellen over de lokale politiek en woensdag gingen de kinderen van de bovenbouw mee naar een echt stembureau in Leiderdorp.

Foto: J.P. Kranenburg
Een piepjonge stemmer bij het Gomarus stembureau. | Foto: PR