Voorkeurszetels voor Filemon en Güney

gekozen n De nieuwe Leiderdorpse gemeenteraad krijgt twee leden die niet op een direct verkiesbare plaats stonden. Het gaat om Eric Filemon van de Lokale Partij Leiderdorp en Ümit Güney van D66, beiden nieuwkomers in de politiek.

Filemon, die op plek 9 bij de LPL de lijstduwerspositie innam, geniet in de hele Leidse regio grote bekendheid als de man die jaarlijks in de aanloop naar 3 oktober als burgemeester van der Werf het minikoraal leidt. In Leiderdorp leidde hij vanaf 2002 basisschool De Hobbit en hij sloot zijn in totaal 42-jarige onderwijscarrière af als locatieleider van de Prins Willem-Alexanderschool. Bij zijn afscheid in maart 2015 kreeg hij de Zilveren speld van de gemeente Leiderdorp als dank voor zijn maatschappelijke inzet. Filemon kreeg 177 voorkeursstemmen.

Ümit Güney is geboren in Turkije, maar getogen in Leiden. Hij woont sinds 2016 in Leiderdorp. Sinds ruim 8 jaar is hij wijkbeheerder bij de Leidse woningcorporatie Portaal. Daarvoor werkte hij in de beveiligingssector als zelfstandig ondernemer. Güney stond op plek 9 maar schuift op grond van zijn 184 voorkeursstemmen op naar plek drie, die recht geeft op een raadszetel.


         COMMENTAAR

Hugo Langenberg: 'Kat met 9 levens'

De uitslag van de raadsverkiezingen is absoluut verrassend. Dan gaat het niet eens zozeer om het feit dat de Lokale Partij Leiderdorp (LPL) vier raadszetels heeft weten te behalen, en zich zo heeft verdubbeld. Vooraf werd er al rekening mee gehouden dat plaatselijke partijen bij deze verkiezingen de wind in de zeilen zouden hebben. Maar dat LPL bovendien de grootste in Leiderdorp zou worden, is iets dat niemand vooraf had ingeschat.

De LPL behaalde 2567 stemmen en liet daarmee alle andere partijen achter zich. Fractievoorzitter Hugo Langenberg mag daarom het initiatief nemen bij de coalitiebesprekingen.

Langenberg maakt deel uit van de gemeenteraad van Leiderdorp sinds 2002. In dat jaar kwam hij namens de VVD in de raad. Het was de aanzet voor een bewogen periode waarin hij een reeks van teleurstellingen moest zien te overwinnen. Waarin hij, al of niet gedwongen, van politieke kleur moest wisselen. Maar altijd als overwinnaar uit de strijd kwam. Als een kat met negen levens.

Eind 2005 ontstond een machtsstrijd in de VVD. *) Waarbij Langenberg van de eerste plaats op de kieslijst naar de vierde werd verwezen. Het conflict escaleerde. Waarop hij in mei 2006 door het afdelingsbestuur als lid werd geroyeerd. Een vernederende ervaring. Hij ging alleen verder als Liberaal Leiderdorp. Op eigen kracht want hij wist voldoende stemmen te behalen voor een zetel. Enkele jaren later stapte hij over naar Burger Belangen Leiderdorp. Deze partij blies zichzelf op vlak voor de raadsverkiezingen van 2014. Langenberg ontsnapte aan eliminatie. Supersnel richtte hij samen met Angélique Beekman de LPL op. Die meteen twee zetels behaalde.

Tot zover het verleden. Wat de toekomst gaat brengen heeft Langenberg voor een groot deel in eigen hand. Het ligt in de lijn der verwachting dat de huidige combinatie VVD, CDA, PvdA en LPL zal worden voortgezet. Met 14 van de 21 raadszetels zit het vast in het zadel. Maar dan moet Langenberg eerst een 'vuiltje' zien weg te werken. Bij het Leiderdorpse verkiezingsdebat keerde hij zich tegen een fusie met Leiden. Niet onderhandelbaar, voegde hij er aan toe. Dat kan in de collegeonderhandeling een 'puntje' worden, al krabbelde Langenberg bij de openbare aftrap van de coalitievorming, op vrijdagmiddag 23 maart, alweer een beetje terug. "Dat we op termijn zullen fuseren, snap ik ook wel. Maar wat mij betreft ligt die termijn nog ver weg", zei hij toen. Waarmee hij de eerste stap zette om zichzelf uit de 'Geen fusie'-klem te redden. Dat kan je aan iemand met negen (politieke) levens wel overlaten.

                

Frans Brocken

*) Zie Brokjes 3 dd. 16-11-2005