De opkomst in Leiderdorp was  relatief hoog. Hier de rij bij het stembureau in de bibliotheek in gebouw De Sterrrentuin. | Foto: J.P. Kranenburg
De opkomst in Leiderdorp was relatief hoog. Hier de rij bij het stembureau in de bibliotheek in gebouw De Sterrrentuin. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Zetelverlies voor D66, VVD en CDA

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Naast vreugde was er woensdag ook verdriet. Het meeste bij D66, dat bij de verkiezingen van 2014 als de grootste partij uit de bus kwam maar nu genoegen moet nemen met de derde plaats. Lijsttrekker Jeroen Hendriks wond er geen doekjes om: "Dit valt echt tegen. We hadden wel wat verlies verwacht, gezien de landelijke trend, maar zeker niet zoveel.

CDA-lijsttrekker Mirjam van der Stelt had eveneens wat stemmenverlies ingecalculeerd doordat de ChristenUnie-SGP onder de paraplu van het CDA was uitgestapt. Maar ook zij moest wel even slikken toen de uitslag bekend werd. "Het komt wel hard aan dat we nu de een-na-kleinste partij in de raad zijn", aldus Van der Stelt.

Ook de VVD was niet blij. De liberalen vielen terug van vijf naar vier zetels, wat ze vooraf zeker niet hadden ingeschat, zo gaf lijsttrekker Bart Hoenen eerlijk toe.

GroenLinks won weliswaar licht en handhaaft zich op drie zetels, maar lijsttrekker Bob Vastenhoud baalde toch. "Dit is zuur, we hadden meer verwacht. Je zou denken dat wij meer zouden profiteren van het verlies van D66 maar die stemmen zijn blijkbaar vooral naar de LPL en de PvdA gegaan."

Opkomst

De opkomst was met 59,4 procent een stuk hoger dan het landelijk gemiddelde, dat bleef steken op 54,8 procent, en ook hoger dan vier jaar geleden toen 55,7 procent van de Leiderdorpers naar de stembus ging.


Kwart stem tekort voor raadszetel

deceptie n Een paar uur lang dacht Tom Mentink, nummer 6 op de VVD lijst, dat hij via voorkeursstemmen in de raad gekozen was. Honderdvijftig Leiderdorpers hadden het rondje bij zijn naam rood gemaakt en in de officieuze uitslag leek het erop dat dit genoeg was voor een voorkeurszetel. In de vroege uren van donderdag 22 maart kreeg hij dan ook felicitaties van vrienden, familie en mede-politici. In het licht van de ochtend volgde echter de deceptie. Burgemeester Laila Driessen belde hem om te melden dat zijn raadszetel toch niet doorging.

Om met voorkeursstemmen gekozen te worden, moet een kandidaat meer dan 25 procent van de kiesdrempel halen. Dat werd aanvankelijk berekend op 149,75 stemmen. Achteraf bleek dat bij de eerste telling verzuimd was de blanco stemmen mee te tellen. Na de correctie werd de kiesdrempel net wat hoger, zodat 150,25 voorkeursstemmen nodig waren voor een raadszetel en Mentink net buiten de boot viel.

Een enorme teleurstelling voor de pas 24 jaar oude VVD-er. "Ik had graag de jongere Leiderdorpers vertegenwoordigd in de raad. Er zijn nu geloof ik twee dertigers onder de raadsleden, de rest is 40-, 50- of 60- plus." Voor de kiezers die op hem gestemd hebben, vindt hij het ook vervelend. "Ik woon al mijn hele leven in Leiderdorp en kom veel bij Alecto (de hockeyclub, red.). Een aantal van die mensen kozen voor mij omdat ze me kennen en het me gunnen, die zouden misschien anders helemaal geen VVD gestemd hebben."

Hij heeft nog even overwogen om een hertelling aan te vragen, maar is er wel van overtuigd dat de officiƫle uitslag klopt. "Alle VVD stemmen zijn opnieuw gecheckt en gedubbelcheckt, daar zit echt geen fout meer in."

De eerste paar dagen baalde hij verschrikkelijk, maar nu gaat het weer goed met Mentink. 'Gebutst maar niet gebroken", zo noemt hij het. En de ervaring heeft hem zeker niet afkerig gemaakt van de politiek. Integendeel. "Ik ben heel gemotiveerd om politiek actief te blijven, al is het misschien op een andere manier. Wie weet, ben ik volgend jaar wel fractie-assistent van een VVD-kamerlid."

Tom Mentink brengt zijn stem uit. | Foto: PR
Afbeelding