De negen kandidaten van de LPL, met in het midden lijsttrekker Hugo Langenberg. | Foto: J.P. Kranenburg
De negen kandidaten van de LPL, met in het midden lijsttrekker Hugo Langenberg. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

LPL grote winnaar verkiezingen

politiek n De gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart hebben in Leiderdorp een aardverschuiving in het politieke landschap veroorzaakt. De grote winnaar is de Lokale Partij Leiderdorp (LPL), die klimt van twee naar vier zetels. De LPL, bij de verkiezingen van 2014 nog de kleinste, is nu de grootste van de zeven deelnemende partijen en neemt dus het voortouw bij de coalitie-onderhandelingen.

Door: Corrie van der Laan

De grote verliezer is D66, met een terugval van vijf naar drie zetels. Ook VVD en CDA leverden in; de liberalen gingen van vijf naar vier zetels, de christendemocraten van vier naar drie zetel. GroenLinks kreeg ruim 200 stemmen meer dan in 2014 maar bleef steken op drie zetels. Winst was er voor de PvdA, dat er een zetel bij kreeg en op drie uitkomt. De ChristenUnie-SGP kreeg voor het eerst een zelfstandige zetel in de raad.

vreugde en verdriet

De lach op het gezicht van LPL lijsttrekker Hugo Langenberg werd vorige week woensdag steeds breder naarmate er meer uitslagen binnenkwamen. Na zeven van de tien stembureaus was duidelijk dat de LPL de VVD definitief voorbij streefde. "Geweldig, hier hadden we op gehoopt", zei Langenberg. Hij beaamde dat de focus op 'geen fusie met Leiden' zijn partij zeker geen windeieren heeft gelegd. "Dat is een belangrijke factor geweest, maar niet de enige. Ook onze inzet voor meer sociale woningbouw en onze wethouder die goed bezig is met het welzijnsbeleid hebben ons kiezers opgeleverd", schatte hij in.

Blijdschap was er ook bij de PvdA. Tegen de landelijke trend in zitten de sociaal-democraten in Leiderdorp in de lift. "Ik denk dat dit ook wel te maken heeft met het wethouder-effect", zei Olaf McDaniel, lijsttrekker en momenteel wethouder van onder meer Duurzaamheid.

Ook bij de ChristenUnie-SGP werd gefeest. In 2014 liftte de combinatie nog mee met het CDA maar nu is het gelukt op eigen kracht genoeg stemmen te behalen voor een zelfstandige raadszetel. Wat betekent dat lijsttrekker Geert Schipaanboord, in de vorige raadsperiode deel van de CDA fractie, nu de eerste CU-SGP raadsfractie in de Leiderdorpse geschiedenis vormt.

Lees verder op pagina 3