Nieuws van de LVU

educatie n Workshops, een excursie en een luisterlezing. De Volksuniversiteit Leiderdorp (LVU) heeft ook de komende weken weer een gevarieerd programma:

Lokaal slowfood - workshops

Groenten, granen en vlees maakten de Nederlandse dis tot wat die was, regionaal maar vermaard. Vanaf de Gouden Eeuw tot nu toe, van eigen bodem, zo dicht mogelijk uit de buurt. Dus gebruik maken van onder andere Leidse hangers (tuinbonen), Bloemendaalse gele kool en Zwijndrechtse wijnpeer. Onze voorouders kenden ze wel. Zo waren oesters ooit volksvoedsel en mosselen voedsel voor de rijken. Ooit aten we steur, nu is die zo goed als verdwenen. Kortom, de Nederlandse keuken is méér dan zuivel (kaas, boter en eieren) en worsten verwerkt in de snert en stamppot. Tegenwoordig kent de Nederlandse keuken een revival. Doe mee met (een van) de proeverijen en ervaar de smaak van Nederland.

Workshop Groenten: dinsdag 3 april, 10.00-12.00 uur. Workshop Granen: dinsdag 10-04, 10.00-12.00 uur. Workshop Vlees: dinsdag 17 april, 10.00-12.00 uur.

De Meelfabriek - excursie

De Meelfabriek in Leiden is een iconisch gebouw op een unieke plek aan het water. Behorend tot het industrieel erfgoed van Nederland en in 2000 op de monumentenlijst geplaatst. Na jaren van leegstand en gesteggel over de bestemming is eindelijk begonnen met de renovatie en transformatie van het complex dat uit dertien gebouwen bestaat, waaronder een ketelhuis, silo's, gebouwen voor meelbewerking, een pakhuis en een kantoor met dienstwoning en fietsenstalling. De LVU organiseert een excursie naar het gebouw.

Datum: vrijdag 6 april, 10.30-12.30 uur

De Messiah van Händel - luisterlezing

Händel was al 66 jaar oud toen hij de Messiah componeerde. Hij deed daar 24 dagen over. Het oratorium werd bij de eerste benefietuitvoering in Dublin, waar de dames verzocht werden niet in hoepelrok te komen vanwege plaatsgebrek, al een enorm succes en dat is dit werk tot op de huidige dag gebleven.

Datum: woensdag 28 maart, 19.30-21.00 uur

Informatie en inschrijving: www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, info@volksuniversiteitleiderdorp.nl, (071) 5411732 of op het LVU-bureau aan de Van Diepeningenlaan 110 (ma. t/m vr., 9.30-12.00 uur).


Weer aan de top bij haring snijden

visspecialist n Voor het tweede achtereenvolgende jaar heeft Bart Bos van de Spakenburgse Visspecialist op de buitengalerij van het Leiderdorpse winkelcentrum Winkelhof hoog gescoord tijdens de Nationale Keuring Haring Snijden. Hij haalde maandag 19 maart de bijna maximale waardering van 9,7 op een schaal van 10.

Aan de keuring deden vakmensen uit heel Nederland mee. Hun snijtechniek werd beoordeeld op twaalf onderdelen, waarbij steeds drie punten te verdienen waren. Bart pakte, net als vorig jaar, 35 van de 36 punten.

De keuring was onderdeel van de Nationale Vispiratiedagen 2018 op 19 en 20 maart die werden georganiseerd door het Versplatform.