Jerome van Donk in actie, zijn ploeggenoot Eduard Elias kijkt op de achtergrond toe. | Foto: J.P. Kranenburg
Jerome van Donk in actie, zijn ploeggenoot Eduard Elias kijkt op de achtergrond toe. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Weer winst voor Alecto

hockey n In de ijzige kou van zondag pakte Alecto de vijfde overwinning op rij. Op eigen veld werd Etten-Leur met 2-1 verslagen.

Het was een wedstrijd waar de druk op stond voor de Leiderdorpse hockeyploeg. Alecto moest winnen om koploper Ring-Pass niet verder uit te laten lopen en de concurrenten om de tweede plek niet dichter bij te laten komen. Op papier een makkelijke opdracht. Alecto zette in de uitwedstrijd de Brabantse ploeg weg met 1-7 en is in de 'winning mood'; de afgelopen twee weken lieten de Leiderdorpers een 6-1 en een 1-8 winst noteren. De toeschouwers, die ondanks de kou weer in grote getalen waren gekomen, verwachtten dan ook een doelpuntenfestijn.

Maar zo makkelijk ging het dit keer niet. Alecto speelde niet onaardig tot aan de cirkel, maar de doelpunten bleven uit. De keeper van Etten-Leur hield zijn ploeg meerdere malen op de been, met name zijn reflex op het schot van Dominique van Nieuwenhuizen was indrukwekkend te noemen. Uiteindelijk bracht Hugo van Donselaar via de strafcorner de stand op 1-0 en dat was terecht gezien het spelbeeld.

De gasten beten echter ook van zich af en zodoende moest Jerome van Donk zijn doelman te hulp schieten op de doellijn, door een bal van de lijn te tikken. Uiteindelijk viel de gelijkmaker alsnog, uit snelle counter vlak voor rust.

Na de onderbreking kwam Alecto iets beter in het spel, maar werden er weer kansen gemist. Het vizier van de spitsen, Jarmo van der Velden, Dominique van Nieuwenhuizen en Bart Zoutendijk, stond niet op scherp. Wederom was het Hugo van Donselaar die met een strafcorner de equipe van Sander Rottier en Hidde Kuijers op voorsprong zette. Ondanks een veranderd spelbeeld - in de laatste tien minuten kwam Etten-Leur een aantal keer gevaarlijk opzetten - bleef die stand ongewijzigd. Zodoende trok Alecto de belangrijke winst over de streep. De concurrenten om de tweede plaats lieten punten liggen waardoor Alecto nog steeds goed zicht heeft op promotie naar de Overgangsklasse. Dit zou voor het eerst in de historie van de club zijn.

Volgende week speelt Alecto uit in Vlaardingen. Tegenstander is rode lantaarndrager Pollux.


RCL bungelt steeds meer tussen hoop en vrees

voetbal n De hamvraag was of RCL en Lugdunum zaterdag blij moesten zijn met het mogen bijschrijven van een puntje (1-1). De Leidse ploeg behield een onderling gaatje van zes punten, maar helemaal gerust is men nog niet bij de kikkers op de goede afloop. Vooralsnog heeft RCL meer reden om zorg uit te spreken. Weliswaar werd er stuivertje gewisseld met DSO voor wat betreft de twaalfde plaats, maar de situatie in de Bloemerd blijft precair.

Slechts twaalf van de tweeëntwintig spelers waren er weer bij ten opzichte van de eerste onderlinge krachtmeting. Zowel bij RCL als Lugdunum is er al maanden sprake van een blessuregolf en dat heeft zijn sporen ondertussen flink nagelaten. De Leidse ploeg van Jan Wansink en Henk de Cler pakte de eerste periodetitel, maar daarna liep de prestatiecurve danig naar beneden. Dit in lijn met steeds meer spelers die in de lappenmand terecht kwamen. RCL is bezig aan een zeer moeizaam seizoen en dat kan ook niet los worden gezien van het blessureleed. Slechts vijf spelers vingen de derby aan die in Leiden ook op het wedstrijdformulier stonden.

Het is dus voor beide ploegen roeien met de aanwezige riemen en vooral hopen dat (bepalende) spelers weer snel aansluiten. Het weerhield Lugdunum er niet van om het heft in handen te nemen in de eerste helft. Er werd makkelijker gecombineerd en bij RCL werd de bal, zeker in het eerste halfuur, voortdurend snel weer ingeleverd.

De wedstrijd had vanwege de extreme kou weinig bekijks en diverse diehards besloten tijdens de wedstrijd toch ook maar het clubgebouw te bezoeken om van daaruit achter glas te kijken naar een al met al erg matige eerste rondgang. Wel hadden de bezoekers een voorsprong verdiend. Mo Elhamami raakte een keer de lat met een afstandsschot en Ozan Isitir was tweemaal in de buurt van de 0-1 op door de straffe wind gedragen vrije trappen van Martijn van Leeuwen, pas terug van eveneens een langdurige blessure. RCL stelde er vrijwel niets tegenover en mocht de 0-0 halverwege koesteren.

Na de pauze viel er wat meer te beleven, maar de derby werd nimmer beklijvend. RCL drong Lugdunum wel vaker terug en in de laatste twintig minuten ontstond er zowaar wat tumult. Daarvoor had RCL de leiding genomen. Tommy Sinteur vond Melvin van Gent, die Kevin Wassenaar uitspeelde en koelbloedig de voorsprong bewerkstelligde. Even leek het erop dat de thuisploeg door ging drukken, maar de zo verlangde overwinning bleef uit.

Na een volgens de scheidsrechter onreglementaire handeling van doelman Arie van der Niet, de vervanger van de voor zes weken geschorste Andrew Bontje, aan het adres van Isitir mocht Houssin Bezzai een strafschop verzilveren. De routinier liet dit na. Niet veel later werd het alsnog gelijk omdat bij een hoekschop Sergio Vrede geheel en al vrijstaand de 1-1 mocht binnen koppen. Daar bleef het bij in de ijzige kou.

Door: Hennie Kanier / leidenamateurvoetbal.nl