Het toekomstige 'landmark' ligt prachtig in de polder. Aan de kant van de rivier De Does moet een uitbouw komen met uitzicht op water en groen. | Foto: J.P. Kranenburg
Het toekomstige 'landmark' ligt prachtig in de polder. Aan de kant van de rivier De Does moet een uitbouw komen met uitzicht op water en groen. | Foto: J.P. Kranenburg Foto:

Voormalig Infocentrum moet 'beleving' worden

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Het was al langer de bedoeling dat het informatiecentrum zou worden omgevormd tot een 'Landmark' in de Leidse Ommelanden: een bijzondere plek in de omgeving van Leiden die stad en platteland verbindt. Dat met het oogmerk de regio aantrekkelijker te maken voor recreanten en toeristen. In 2014 werd op papier gezet dat hier een multifunctioneel centrum moest komen met horeca, culturele activiteiten, verhuur van boten en fietsen en bijvoorbeeld een VVV-kantoortje. De planning was dat dit centrum in 2016 zou openen, maar de werkzaamheden van TenneT voor de Randstad 308 kV Noordring – een soort snelweg voor elektriciteit in de Randstad - zette een streep door die planning. Het gebouw is nu verhuurd aan de netbeheerder, die het niet alleen als bezoekers- en informatiecentrum gebruikt maar ook als kantoorruimte.

Op 1 januari 2019 loopt dat huurcontract af, wat de reden is dat de gemeente in september afgelopen jaar de Brasseriegroep heeft benaderd met de vraag of zij nog aan de slag wilden met het ontwikkelen van het 'recreatieve transferium'. "Zij zijn regionale ondernemers die dat kunnen", zo verklaarde Gardeniers deze keuze. Na een half jaar van gesprekken hebben beide partijen er genoeg vertrouwen in om een intentieverklaring voor verkoop te ondertekenen.

Voor een echt verkoopcontract is het nog te vroeg. "Er moeten eerst wat hobbels genomen worden", legde Gardeniers uit. Zo moeten de Oude Rijnzone en de provincie ook akkoord gaan; zij geven stevige subsidies om de transformatie van het informatiecentrum mogelijk te maken.

Het college van burgemeester en wethouders heeft er alle vertrouwen in dat die hobbels genomen worden, verzekerde burgemeester Driessen die ook bij het feestelijke moment aanwezig was. "Wij staan helemaal achter de plannen van de Brasseriegroep. Geweldig dat we zulke visionaire ondernemers in onze gemeente hebben."


Leerlingen Regenboog voortaan veilig op weg

onderwijs n De leerlingen van groep 7/8 van PCBO Regenboog kregen vorige week dinsdag een Veilig op Wegles. De les werd gegeven door een team van SUEZ Nederland, specialist in afval- en grondstoffenmanagement.

Waar kinderen en grote voertuigen elkaar ontmoeten, kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Daarom is voorlichting letterlijk van levensbelang, met name aan de meest kwetsbare verkeersdeelnemers: kinderen. Om kinderen bewust te maken van de mogelijke gevaren van het verkeer hebben Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Veilig Verkeer Nederland (VVN) een les ontwikkeld waarin leerlingen van groep 7 en groep 8 van het basisonderwijs kennismaken met vrachtauto's.

Het dodehoekproject 'Veilig op Weg' bestaat uit een theorie- en een praktijkles. De theorieles wordt gegeven aan de hand van een online film in de klas. Daarna gaan de leerlingen naar buiten waar de Veilig op Wegvrachtauto klaar staat voor de praktijkles. Achter het stuur van een vrachtauto besef je pas hoe belangrijk het is om als fietser uit de dode hoek te blijven. De twee vuistregels 'blijf rechts en ruim achter een vrachtauto en houd minstens drie meter afstand' zijn daarbij heel belangrijk. Ieder jaar zijn er in het verkeer een aantal ongelukken in de dode hoek te betreuren. Vooral scholieren zijn een kwetsbare groep in het verkeer. 'Veilig op Weg' is het grootste dode hoek lesproject in Nederland en uniek in Europa. Jaarlijks worden door TLN, VVN en alle Veilig op Weg partners, zo'n 1500 basisscholen bezocht. Zie ook www.veilig-op-weg.nl.


De leerlingen van groep 7/8 van de Regenboog bij de vrachtwagen die gebruikt werd voor de praktijkles. | Foto: PR