Alle lijsttrekkers bij elkaar voor aanvang van het debat. | Foto: J.P. Kranenburg
Alle lijsttrekkers bij elkaar voor aanvang van het debat. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Fusie grootste splijtzwam

verkiezingen n De kans dat D66 en de Lokale Partij Leiderdorp (LPL) na de gemeenteraadsverkiezingen deel gaan uitmaken van één coalitie, is nagenoeg uitgesloten. Hun standpunten over een fusie met de regiogemeenten liggen daarvoor te ver uiteen.

Door: Corrie van der Laan

Dat werd duidelijk tijdens het grote Leiderdorpse lijsttrekkersdebat op maandagavond 5 maart in het atrium van het Leiderdorpse gemeentehuis. Debatleider Leendert Beekman eindigde met het voorleggen van de gevreesde 'wie-met-wie-vraag'. Een vraag die politici als regel zoveel mogelijk ontwijken. Maar D66 lijsttrekker Jeroen Hendriks was er helder over. "Wanneer de fusiebus gaat rijden", stelde hij, "dan zit ik daar liever in met mensen die willen sturen dan met mensen die mopperend achterin de boel proberen af te remmen". Met die laatste categorie bedoelde hij met name de LPL die 'Leiderdorp moet zelfstandig blijven' tot hoofdthema van haar verkiezingscampagne heeft gemaakt.

Hendriks had bij meteen bij de start van het debat al met LPL lijsttrekker Hugo Langenberg de degens gekruist over de fusievraag. Volgens de D66-er liggen er teveel uitdagingen die Leiderdorp als zelfstandige gemeente niet aankan. Hij was het dan ook helemaal eens met de stelling 'Leiderdorp moet op korte termijn fuseren met de regiogemeenten'. Langenberg staat daar lijnrecht tegenover. Hij betoogde dat Leiderdorpers zelf de regie moeten houden over wat er in hun dorp gebeurt. "Als we fuseren zijn we niet meer dan een klein onderdeel van groot Leiden", waarschuwde hij. Bovendien is een fusie helemaal niet nodig, vindt de voorman van de lokalen, want Leiderdorp is financieel gezond en doet het prima. "Leiderdorpse ambtenaren kennen de problemen van Leiderdorp en weten hoe ze die op moeten lossen." En als het gaat om gemeentegrensoverschrijdende problemen, dan kunnen die prima aangepakt worden door een goede samenwerking, aldus Langenberg.

Hij vond een medestander in het CDA, al gaf lijsttrekker Mirjam van der Stelt wel aan dat de fusiekwestie voor haar partij geen breekpunt zal zijn in de coalitie-onderhandelingen.

De andere lijsttrekkers sluiten een fusie zeker niet uit – zien dat zelfs op den duur als onontkoombaar – maar, zoals GroenLinks lijsttrekker Bob Vastenhoud zei, 'zeker niet met een carte blanche'.

Lees verder op pagina 3