Lijsttrekkers kruisen de degens

VERVOLG VAN VOORPAGINA

De fusie-stelling was de eerste van vijf stuks die de zeven lijsttrekkers kregen voorgelegd. Opvallend was dat de partijen tijdens het debat over de meeste onderwerpen wel mogelijkheden tot consensus vonden. Zelfs over een heikel onderwerp als het verkeer. Bob Vastenhoud en zijn VVD college Bart Hoenen gingen in debat over de stelling 'De Engelendaal moet afgewaardeerd worden tot tweebaansweg'. Waar de GroenLinks lijsttrekker niet zo fel voor, en Hoenen niet zo fel tegen was als je zou verwachten. Vastenhoud gaf aan dat de weg een misgedrocht is en zeker op den duur tweebaans moet worden, maar dat het kapitaalvernietiging zou zijn om dat nu te doen, zo kort na de uitgebreide herinrichting. Hoenen was van mening dat je nu alleen maar problemen zou creƫren door de weg te versmallen, maar sloot niet uit dat dit wellicht ooit een optie kan zijn, als de auto niet meer vervoermiddel nummer 1 is.

Dat Leiderdorp duurzamer moet worden, daar zijn alle partijen het over eens. Maar niet iedereen was het eens met de stelling dat er zo snel mogelijk zes windmolens bij het HSL-gebouw langs de A4 moeten komen. De PvdA ziet dat helemaal zitten, lijsttrekker McDaniel zou ermee aan de slag willen zodra de provincie groen licht geeft. CDA-lijsttrekker Van der Stelt was een stuk voorzichtiger; zij wil eerst uitgebreid overleg met de bevolking om helder te krijgen of die de molens wel willen op deze plek. Dat in verband met horizonvervuiling en de effecten op vogels. McDaniel legt de prioriteiten anders. "Voor ons is dit zo belangrijk dat je moet zeggen 'jammer als mensen het niet mooi vinden, jammer als er een vogel sneuvelt'." Hij vond daarbij Bob Vastenhoud aan zijn zijde. Die wel aantekende dat de windmolens 'voor en door Leiderdorper' moeten worden. Ook Hendriks (D66) pleitte ervoor hier een burgerproject te maken, waar Leiderdorpers aandeelhouder van kunnen worden.

In Leiderdorp is nog maar weinig plek om te bouwen en de wachtlijsten voor sociale huurwoningen zijn ellenlang. Voor Geert Schipaanboord reden om zich vierkant te scharen achter de stelling 'Op de schaarse plekken in Leiderdorp waar nog woningen ontwikkeld kunnen worden, moet sociale woningbouw voorrang krijgen'. "Bij nieuwbouwprojecten moet in ieder geval 30 procent bestaan uit sociale woningen, in een aantal gevallen moet je gaan voor 100 procent", vindt de voorman van ChristenUnie-SGP. Hugo Langenberg (LPL) was het daar helemaal mee eens. "Zolang je 1000 inschrijving krijgt voor een huurwoning, is het duidelijk waar de behoefte ligt: bij de sociale woningbouw.". Voor D66 gaat dat een stap te ver. Jeroen Hendriks pleitte ervoor juist meer woningen neer te zetten voor middeninkomens. Leiderdorp doet het regionaal gezien al heel goed wat betreft sociale woningbouw, benadrukte hij. "Laat nu eerst de andere regiogemeenten maar eens wat meer doen."

Waar alle partijen het wel weer over eens waren, is dat er veel meer gekeken moet worden naar kansen voor transformatie van kantoren naar woningen. "Iedereen die langs de Statenhof komt vraag zich af: 'Waarom gebeurt hier niets'?", aldus Schipaanboord.

Plannen om het deel van bedrijventerrein de Baanderij langs de Zijl om te vormen in een woongebied kan ook rekenen op unanieme steun van de politici.

Als het aan de VVD ligt, wordt de Houtkamp een stuk levendiger. "Een beetje als Central Park in New York", maakte lijsttrekker Bart Hoenen meteen een grote sprong. Hij was het dan ook helemaal eens met de laatste stelling: 'Het grote grasveld in de Houtkamp moet geschikt gemaakt worden als evenemententerrein". Hij kreeg daarbij de onverbloemde steun van CDA en LPL en ook D66 en PvdA hebben er geen problemen mee. GroenLinks en de ChristenUnie-SGP daarentegen vinden dat het park een plek van natuur en rust moet blijven. "Organiseer feesten op een plek die het kan hebben, bijvoorbeeld bij woningboulevard Wooon", vond Bob Vastenhoud. Wat Schipaanboord betreft is een paar evenementen per jaar nog wel te doen. "Maar daar moet het bij blijven, niet aanpassen dus."

Vele Leiderdorpers hebben het debat gevolgd, live in de zaal of online. Wie alsnog wil kijken, kan dat doen via de website Unity.NU of via Unity TV (Ziggo kanaal 40 en KPN kanaal 1412). De TV uitzending wordt herhaald op 9 maart om 18.00 uur, 10 maart om 10.00 en 18.00 uur en 11 maart om 12.00 en 20.00 uur,