Nieuwe commotie over Leidse Ring Noord

Verkeer n Omwonenden van de Oude Spoorbaan zijn er flink van geschrokken. Deze maand hoorden ze dat de plannen voor de inrichting van de Leidse Ring Noord ter hoogte van de Leiderdorpse wijk Leyhof toch weer op de schop gaan. Er is sprake van dat de ongelijkvloerse kruising tussen de Oude Spoorbaan en de Schildwacht wordt geschrapt en vervangen door een T-kruising met verkeerslichten.

Door: Corrie van der Laan

Richard van der Meer en Lex de Jonge, leden van de voormalige klankbordgroep Buitenhof en Leyhof voor de Leidse Ring Noord, vinden het onbegrijpelijk. Het hele idee van ringstructuur om Leiden is dat het verkeer daar goed kan doorstromen en zo verleid wordt de kernen van Leiden en Leiderdorp links te laten liggen. Daarom eiste Leiden ook dat de maximum snelheid op de Oude Spoorbaan werd opgetrokken van 50 naar 80 kilometer per uur, iets waartegen de klankbordgroep zich - tevergeefs - met hand en tand verzette. Van de halve minuut tijdwinst die de snelheidsverhoging zou opleveren blijft met stoplichten weinig over, stelt De Jonge.

Afgezien daarvan zijn verkeerslichten op de kruising sowieso een slecht idee, vindt Van der Meer. "Hoe kom je straks in de ochtendspits de wijk uit? Ik verwacht enorme files op de Schildwacht."

De planwijziging is een gevolg van nieuwe inzichten in de verwachte verkeersdrukte op de toekomstige Leidse Ring Noord.

Lees verder op P5