Burgemeester Laila Driessen (rechts) kwam het briljanten paar feliciteren namens de gemeente. | Foto: Esther Luijk
Burgemeester Laila Driessen (rechts) kwam het briljanten paar feliciteren namens de gemeente. | Foto: Esther Luijk Foto: Esther Luijk

Elke dag lachen geheim voor geslaagd huwelijk

n Echtpaar Sierat-de Jong 65 jaar getrouwd

huwelijksjubileum n Met een bloemetje en een tas vol cadeautjes stond burgemeester Driessen vorige week op de stoep bij het echtpaar Janny (89) en Joop (96) Sierat – de Jong, die hun 65-jarig huwelijk vierden. Zij stapten op 23 februari 1953 in het huwelijksbootje, een dag nadat Joop in de Marekerk bevestigd werd tot predikant.

Door: Esther Luijk

Ze vonden elkaar en de liefde bij de Christelijke jongelingsvereniging Prediker in Leiden. Op haar verjaardag ontving Janny een brief van Joop waarin hij vroeg of ze met hem meeging naar Nieuw-Guinea, voor zijn werk als predikant. "Het was eigenlijk een verkapt huwelijksaanzoek", lacht mijnheer Sierat. "We schreven elkaar al een tijd brieven, maar haar ouders wisten nog niet eens van mijn bestaan af." Dat herinnert zijn echtgenote zich ook nog. "Mijn oudere zussen waren allemaal al onder de pannen en mijn ouders zeiden altijd 'Janny blijft lekker bij ons, ja hè?'. En toen ontving ik die brief en zei ik ineens: 'Ik ga trouwen en naar Nieuw-Guinea'. Mijn ouders kregen een rolberoerte!"

Zo gezegd, zo gedaan. Binnen drie maanden na de brief werd mijnheer Sierat bevestigd en trouwde het stel in de Pieterskerk. Ze werden getrouwd door een vriend van hen. De trouwjurk van mevrouw Sierat werd na de bruiloft verknipt door haar zus, die er bloesjes van maakte voor tijdens haar avontuur in Nieuw-Guinea. "Maar die waren veel te heet", lacht de briljanten bruid. "Ik heb ze nooit gedragen!". Het kersverse paar vertrok per vrachtschip naar Nieuw-Guinea, waar ze vijf jaar zouden blijven. "De tocht duurde acht weken, waarin we verschillende havens aandeden," herinnert mijnheer Sierat zich. "Het was fantastisch, wie kan er nog zeggen dat hij zo'n huwelijksreis heeft gehad?" Ook zijn echtgenote denkt er met veel plezier aan terug. "Ik heb nog de onderbroeken van de pater gewassen die ook aan boord was!"

Het stel kijkt terug op Nieuw-Guinea als de mooiste tijd van hun leven. Drie van hun vier dochters werden er geboren. Bovendien was de levenswijze er anders, volgens mevrouw Sierat. "De Papoea's zijn vrolijke, hardwerkende mensen, maar vooral zijn ze er vrij. Iedereen is er gelijk, de arts werd hetzelfde behandeld als de boer. Het is er zo anders dan in Nederland."

Terug in Nederland werd hun vierde en laatste dochter geboren. Een huis vol vrouwen dus, maar dat vond mijnheer Sierat alleen maar leuk. "Vier schatjes, en ook nog een schat van een vrouw. Wat kan je je nog meer wensen?" Naast een lieve vrouw is ook humor een belangrijke factor voor een geslaagd huwelijk, meent hij. "We lachen nog elke dag!"


Speelplaats nr. 14 wordt opgeknapt

startsein n Het is de 14e van de in totaal 62 speelplaatsen die worden vernieuwd in het kader van het Leiderdorpse speelruimteplan. Maandagochtend gaf wethouder Olaf McDaniel het startsein voor het karwei door met een graafmachine een oude zitbol bij de speelplaats aan de Dubloen uit de grond te trekken. Alle oude speeltoestellen worden verwijderd en hiervoor in de plaats komen zes nieuwe toestellen die samen met de buurt zijn uitgekozen. Bovendien komt er een hinkelbaan en worden knikkertegels geplaatst. Als alles meezit, moet het speelplaatsje over een kleine twee maanden klaar zijn. | Foto: J.P. Kranenburg

Janny en Joop Sierat op hun huwelijksdag, 23 februari 1953.
Applaus voor wethouder McDaniel die de zitbol soepel uit de grond trekt.  | Foto: J.P. Kranenburg