Afbeelding
Foto: PR

Leiderdorps Museum verhuist

Na een lange periode van gesprekken, overleggen en alternatieve plannen - dit alles onder het kopje 'De Sterrentuin Carrousel' - heeft de Leiderdorpse gemeenteraad in oktober 2017 de financiering goedgekeurd van de plannen van het college om De Sterrentuin het centrale punt van de Leiderdorpse welzijnssector te maken. Om dit mogelijk te maken, moet onder meer het Leiderdorps Museum plaats maken en verhuizen naar een nieuwe locatie: het gebouw van de voormalige gemeentewerf aan de Simon Smitweg, gelegen naast de brandweerkazerne. Voor er verhuisd kan worden, moet veel werk verzet worden. Wat een prachtig nieuw museum moet - en gaat - worden, is nu nog een garage met oude roldeuren.

In goed overleg met het museum worden momenteel de laatste details door de gemeente uitgewerkt. De museumruimte wordt iets groter dan de huidige ruimte en voorzien van een receptieruimte waar de gastvrouw of -heer de bezoekers kan ontvangen. Het museumdepot wordt groter. Het Leiderdorps Museum ontvangt regelmatig nieuwe voorwerpen, foto's, afbeeldingen en geschriften. Een grotere depotruimte is daarom meer dan welkom. Tot vreugde van de medewerkers van het Museum komt er ook een een groter kantoor. Dat betekent meer ruimte voor het houden van vergaderingen, het registreren en bewerken van nieuwe voorwerpen, en het onderhouden van de bestaande collectie van meer dan vierduizend artefacten.

Het nieuwe onderkomen biedt ook de flex-ruimten die door de gebruikers naar behoefte gebruikt kunnen worden. Hiertoe behoort de voormalige kantine van de gemeentewerf, een zeer geschikte ruimte voor presentaties, cursussen, vergaderingen en grotere ontvangsten.

Ook aan de buitenkant wordt het gebouw opgeknapt en op de gevel komt een duidelijk naambord met 'Leiderdorps Museum'. Volgens de huidige planning moeten de werkzaamheden in november dit jaar afgerond zijn en kan er eind november, begin december verhuisd worden.

Ondertussen werkt het Museum aan een grote openingstentoonstelling over de opgravingen die in 2013 plaats hebben gevonden op de locatie 'De Plantage'. Hier heeft in de Romeinse tijd en later, in de achtste en negende eeuw, een nederzetting gelegen die met enige fantasie beschouwd kan worden als de woonplaats van de 'oer-Leiderdorpers'. De opgravingen, verricht door de archeologische afdeling van de Universiteit van Amsterdam, hebben naast een prachtig rapport met de titel 'Leithon' meer dan 200.000 opgegraven voorwerpen opgeleverd.

Tot de verhuizing blijven er exposities op de locatie De Sterrentuin te bezichtigen. Na de zomer tot de verhuizing kunnen de medewerkers van het museum hun eigen verzamelingen exposeren.

Het Leiderdorps Museum denkt op de nieuwe locatie nog beter gestalte te kunnen geven aan zijn motto: 'Alles waar Leiderdorp trots op is'. Het biedt mogelijkheden voor verdere samenwerking met andere Leiderdorpse culturele en welzijnsorganisaties. Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom om in het nieuwe museum mee te helpen. Het museum biedt gevarieerde bezigheden in een gezellige omgeving. Aanmelden bij info@leiderdorpsmuseum.nl of myrna.dop@gmail.com of kom op de dinsdag- of donderdagmorgen langs voor een kopje koffie.

Bob Reidsma, voorzitter Leiderdorps Museum