Eerste uitzege voor RCL

voetbal n Na de verlossende winst vorige week tegen HVC'10 trok RCL zaterdag opnieuw aan het langste eind. Met een overtuigende 1-4 overwinning werd de nummer voorlaatst, Nieuwkoop, opzij gezet. Het betekende tevens de eerste zege van het seizoen in een uitwedstrijd.

RCL startte onder meer met Amgad El Ouath, Mitchell de Kroon, Youri de Boer en Ewoud Kroneman in de basis. Vier spelers die het vertrouwen van trainer Buyn genieten en een aantal vaste waarden die al tijden ontbreken steeds overtuigender vervangen. De eeuwig trouwe De Boer heeft de afgelopen jaren al meerdere keren het veld moeten ruimen voor concurrenten, De Kroon maakt zijn eerste seizoen als senior door en Kroneman is sinds het trainingskamp opgestaan als een zekerheid in de centrale verdediging.

De wedstrijd was koud van start of RCL tekende voor het eerste wapenfeit. Kort hierna onderschepte Thom Wijnalda handig de uitgeschoten bal van de keeper Thomas Boekestein. De spits snelde één op één op de keeper af en profiteerde gretig van de geboden kans: 0-1.

Na de snelle goal van RCL lukte het Nieuwkoop in de eerste helft van de wedstrijd niet vaak om tot een aanval te komen. Beide ploegen hadden moeite hun middenveld te vinden en sloegen dit dan ook vaak over door het geven van de lange bal. Nieuwkoop kreeg in de eerste helft welgeteld twee kansen op de gelijkmaker. De eerste keer vloog de bal nipt langs de goal van doelman Andrew Bontje. De tweede kans werd door diezelfde doelman verijdeld. Al met al was RCL de betere ploeg in de eerste rondgang. Met wat meer vernuft was een grotere marge niet onredelijk geweest.

Tijdens de rust had Nieuwkoop trainer Koos van Zoest zijn spelers blijkbaar fors toegesproken. RCL kreeg de een na de andere aanval om de oren na de hervatting, maar Nieuwkoop verzuimde de gelijkmaker te scoren. De Leiderdorpse ploeg reageerde aanvankelijk onrustig en haalde opgelucht adem toen Nick van Bemmel zeer koeltjes en doordacht de bal achter doelman Boekstein deed belanden (0-2).

Nipt twee minuten later konden de Leiderdorpse aanhangers het billenknijpen hervatten. Gareth Rowlands zette de stand op 1-2 en zorgde ervoor dat bij Nieuwkoop de hoop op een goede afloop terugkeerde. RCL reageerde nerveus op deze goal en hoewel het middenveld nu veel beter gevonden werd, duurde het lang voordat de Leiderdorpers de wedstrijd definitief beslisten. De ingevallen Tommy Sinteur scoorde twee mooie goals op aangeven van Wijnalda en RCL kon opgelucht ademhalen (1-4).

Bron: Leidenamateurvoetbal.nl/ Sandra Akerboom.