Joyce Thissen van het Sportfondsen Sportservicepunt opent het sportdebat.
Joyce Thissen van het Sportfondsen Sportservicepunt opent het sportdebat. Foto:

Lijsttrekkers kruisen de degens over sportbeleid

VERVOLG VAN VOORPAGINA

verkiezingen n De Leiderdorpse sportnota blijft een onderwerp voor felle discussie. Tijdens het sportdebat van vorige week donderdag werden met name de lijsttrekkers van D66 en VVD stevig onder vuur genomen door voorzitter Kees van der Burg van RCL. "Als je de sportnota overeind houdt, leidt dat rechtstreeks tot het faillissement van enkele Leiderdorp sportverenigingen", zo waarschuwde hij.

Tekst en foto: Corrie van der Laan

Hij doelde daarbij niet alleen op RCL maar ook op bijvoorbeeld korfbalclub Velocitas Volgens de twee jaar geleden vastgestelde uitvoeringsnotitie van de sportnota moeten alle sportverenigingen op den duur kostendekkende tarieven gaan betalen voor de huur van hun velden. Voor Velocitas betekent dat een stijging van de huurprijs met zo'n 70 procent, voor RCL zou de huur verviervoudigen.

Uit het debat bleek overigens dat de soep niet zo heet gegeten zal worden. Alle lijsttrekkers waren het erover eens dat 'maatwerk' moet worden toegepast zodat verenigingen niet in de problemen komen. Wel willen D66 en VVD verder gaan met de huidige sportnota. Voorheen was het "een zooitje" wat betreft de afspraken tussen sportverenigingen en de gemeente, stelde D66 lijsttrekker Jeroen Hendriks. "Daar willen we niet naar terug. En de uitgangspunten die er nu liggen zijn prima." Bart Hoenen, nummer 1 op de VVD kieslijst, vond dat het eindeloze traject waaruit de sportnota geboren is zeker niet overgedaan moet worden.

PvdA en CDA willen de sportnota wel op de schop nemen. "De sportnota heeft gezorgd voor grote ruzies tussen de gemeente en verenigingen. Bovendien is de nota voor een deel fiscaal gezien gewoon niet uitvoerbaar", stelde PvdA lijsttrekker en de huidige sportwethouder Olaf McDaniel. Hij is ervan overtuigd dat sportverenigingen het nooit helemaal op eigen kracht zullen redden en altijd ook financiële steun van de gemeente nodig zullen hebben. Joop van Huut, de CDA lijstduwer die de door griep gevelde lijsttrekker Mirjam van der Stelt verving, memoreerde dat zijn partij van meet af aan tegen de sportnota is geweest. "Je moet verenigingen niet in een keurslijf kneden of trappen zodat ze in financiële problemen komen", zei hij.

Individuele sporters

Opvallend was dat PvdA en D66 wel op één lijn zaten als het gaat om aandacht voor de vele individuele sporters in het dorp. Ze willen beiden de buitenruimte aantrekkelijker maken voor sporten en bewegen. In dat kader kondigde McDaniel aan dat er een bootcamp gelegenheid komt in de buurt van zwembad De Does. D66 wil via een enquête helder krijgen waaraan sporters in Leiderdorp behoefte hebben en wat de gemeente daarin zou kunnen betekenen.

Bijdragen aan Leidse ijsbaan

De lijsttrekkers kregen ook de vraag voorgelegd of Leiderdorp moet meedoen aan een regionaal sportbeleid. Een vraag die extra lading kreeg door de ontwikkelingen rond de nieuwe Leidse ijsbaan. De gemeente Leiden heeft onlangs besloten een baan van 250 meter te financieren, maar de Stichting IJshal Leiden en de ijsclubs in de regio zetten nog steeds in op een, veel breder bruikbare, baan van 333 meter. Daarvoor zouden ook de regiogemeenten in de buidel moeten tasten. Niet verwonderlijk was voorzitter John de Lange van de Vereniging IJssport Leiderdorp een verklaard voorstander van regionale samenwerking op sportgebied. Hij kreeg de lijsttrekkers echter niet zo makkelijk mee. Leiden heeft het bij de Leiderdorpse politiek aardig verbruid door niet al veel eerder in het traject te overleggen met de regiogemeenten. Het argument dat Leiderdorpse schaatsers straks gebruik gaan maken van de Leidse ijsbaan, triggerde de lijsttrekkers niet de beurs te trekken. "Leiden krijgt ook extra geld voor regionale voorzieningen", aldus LPL lijsttrekker Hugo Langenberg. McDaniel (PvdA) was de enige die zich expliciet uitsprak vóór een Leiderdorpse bijdrage, de rest was nog lang niet zover.

Sport en maatschappij

Op de stelling dat Leiderdorpse sportverenigingen om steun van de gemeente te krijgen zich extra moeten inzetten op het sociaal-maatschappelijke vlak, werd terughoudend gereageerd. "De gemeente moet geen extra taken gaan opleggen aan verenigingen. Met het nijpende gebrek aan vrijwilligers waar de clubs mee kampen, bereik je al snel de grens van hun mogelijkheden", zo verwoordde voorzitter Wytze Koster van Basketbalvereniging Leiderdorp het. Alle lijsttrekkers waren het erover eens dat de gemeente de verenigingen in deze best kan stimuleren, maar dat zeker geen dwang toegepast moet worden.

Alternatieven voor bier en bitterballen

Als uitsmijter kwam de stelling 'Bier en bitterballen moeten (gedeeltelijk) verdwijnen uit de sportkantine'. Geert Schipaanboord (ChristenUnie-SGP) zag het daar ooit nog wel eens van komen. "Wat aanvaardbaar geacht wordt, verandert. Kijk maar naar roken en naar de leeftijdsgrens voor alcohol die nu heel terecht op 18 jaar ligt." Maar voorlopig is het nog niet zover. En harde regels stellen heeft volgens hem ook geen zin "Die kunnen we toch niet handhaven."

Bob Vastenhoud (GroenLinks) merkte op 'entertainmentvoedsel' als bier en bitterballen erbij hoort, maar dat het zeker een goed idee zou zijn om een alternatief te bieden in de sportkantines. Iets waar RCL voorzitter Van der Burg zich bij aansloot. Hij kondigde aan dat RCL streeft naar een gezond alternatief in elke productgroep.