Wilan Gies Broesterhuizen van RCL (links) passeert op snelheid Marintha Louwe van Wartburgia.
Wilan Gies Broesterhuizen van RCL (links) passeert op snelheid Marintha Louwe van Wartburgia. Foto: Gert Jan van Heyningen

Baaldag RCL vrouwen

VOETBAL n De vrouwen van RCL kwamen er zaterdag tegen Wartburgia alleen in de eerste helft aan te pas. Een heel matig duel,dat het predicaat Topklasse op geen enkele wijze verdiende, en dat de thuisploeg verloor met 0-1.

Tekst en foto: Gert Jan van Heyningen

Met name in de tweede helft liet RCL het initiatief volledig over aan de Amsterdamse meiden. De Leiderdorpsen leken een baaldag te hebben. Het altijd strijdbare rood-witte collectief was volledig verdwenen.

Het Topklasse duel werd gespeeld op het in uitzonderlijk slechte staat verkerende hoofdveld van sportpark De Bloemerd. Natuurlijk hadden beide kemphanen daar last van maar van kwalitatief hoogstaand voetbal was geen sprake. De winst ging dan ook niet naar de beste, maar naar de minst slechte ploeg.

Wartburgia zette in de beginfase druk maar de verdediging van RCL pareerde met glans de aanvallen. Doelvrouw Cynthia Roeleveld met Drita Çelaj, Geke Maat en aanvoerster Sabine Verheul hielden RCL in de race. De meiden hadden moeite met het spel en speelden onzorgvuldig zonder rust en visie. De spaarzame uitvallen van RCL brachten wel dreiging met zich mee. Samanta Stojanovic en Wilan Gies Broesterhuizen kregen mogelijkheden. Ook Susanne Hoogenboom kreeg een fraaie kans maar zag haar inzet net naast gaan.

RCL vocht zich op inzet terug in het duel. Best was het allemaal niet maar de thuisploeg kreeg wel de regie in handen. Kirsten Kok probeerde het van afstand en Cerise Klijn kreeg een schietkans. De beste kansen waren wel voor Wilan Gies Broesterhuizen, Susanne Hoogenboom en Samanta Stojanovic.

Zeperd

De verwachting was dat RCL in de tweede helft de ingeslagen weg zou voortzetten om orde op zaken te stellen. Dat gebeurde echter niet. Sterker nog, de Racing werd aan alle kanten belaagd. Wartburgia nam op alle fronten de leiding. Tot tweemaal toe kreeg Demi Hemelaar voor Wartburgia de kans maar weer was het Cynthia Roeleveld die de Racing in de wedstrijd hield. Het was alleen nog verdedigen en van een eensgezinde collectiviteit geen sprake. In de 57e minuut kwam Wartburgia via een kopbal van Mireille Eilander op voorsprong. De Amsterdamse meiden kregen nog een aantal mogelijkheden maar Roeleveld stond paraat. Na het inbrengen van Bianca van der Meer en Marijke van den Berg gloorde er weer een sprankje hoop. Kleine mogelijkheden waren er voor Wilan Gies Broesterhuizen, Bianca van der Meer en Dominique van Wensveen maar de wilskracht en overtuiging ontbraken.

Teleurgesteld

Het gezicht van RCL coach Janet Griffioen sprak na afloop boekdelen. Om een wedstrijd geheel uit handen te geven en niet voor en met elkaar de strijd te willen aangaan, was in haar optiek ver beneden Leiderdorps peil. "Wij hebben het in de tweede helft helemaal laten liggen. We kregen veld en tegenstander onder controle en creëerden mogelijkheden. Die lijn had in de tweede helft doorgezet moeten worden", aldus een teleurgestelde Griffioen. Voor Griffioen en Lesley Landweer de moeilijke opdracht de neuzen weer in dezelfde richting te krijgen. Tijd dringt en handhaving op het allerhoogste amateurniveau is nog steeds het doel.