Bas en Janny den Dekker op hun huwelijksdag, 16 februari 1968.
Bas en Janny den Dekker op hun huwelijksdag, 16 februari 1968. Foto: PR

Gouden paar staat volop in het leven

huwelijksjubileum n Ze hebben hun gouden bruiloftsfeest zaterdag groots gevierd, in de Leiderdorpse Dorpskerk. Die ruimte was wel nodig; Bas en Janny den Dekker-van der Meyden wonen en werken al 45 jaar in Leiderdorp en hebben een druk sociaal leven, wat betekent dat heel veel mensen het echtpaar wilden feliciteren.

Bas den Dekker is 74 jaar geleden geboren op een boerderij in Sleeuwijk, dichtbij de Brabantse Biesbosch. Janny van der Meyden zag 71 jaar geleden het levenslicht in Utrecht maar woonde sinds haar 3de in Sleeuwijk. Ze gingen naar dezelfde Mulo, maar leerden elkaar pas echt kennen in 1966, via de gereformeerde jeugdvereniging. Een verjaarsvisite bij Bas was de eerste aanzet naar meer.

Ze trouwden anderhalf jaar later, op 16 februari 1968. Daar zat een bijzondere voorgeschiedenis aan vast. "Ik zat in dienst en wilde daar zo snel mogelijk uit", vertelt mijnheer den Dekker. "Ik had de kweekschool in Gorinchem afgerond en ook in die tijd was er een tekort aan leerkrachten. Als ik een baan kreeg, zou ik na de minimale diensttijd van 12 maanden mogen afzwaaien. Ik heb toen meegedaan aan een sollicitatieprogramma op televisie. Drie kandidaten streden om een positie op een school in Papendracht. Ik werd eerste, maar Papendrecht is het niet geworden. Er kwamen ook aanbiedingen uit Hoogvliet en Den Bommel op Goeree-Overflakkee. In Den Bommel klikte het meteen en daar stond ook nog een mooi huis klaar."

"Samenwonen kon toen nog niet", vult mevrouw den Dekker aan, "dus we 'moesten' trouwen." Ze waren allebei nog jong, hij 24, zij 21 jaar. En voor mevrouw den Dekker viel die eerste tijd in Den Bommel niet mee, vertelt ze eerlijk. "Ik moest een leuke baan als medisch secretaresse opgeven en kwam in een piepklein dorp terecht waar je ineens 'een mevrouw' bent." Niet dat ze zich verveelde. Al snel werden hun zoon en dochter geboren en het paar heeft het jeugdwerk in het dorp opgezet.

Toch wilden ze niet in Den Bommel blijven. Mijnheer den Dekker haalde in 1973 zijn middelbare akte pedagogiek, ging weer solliciteren en koos uit vier aanbiedingen de Kastanje-laanschool in Leiderdorp. Vanaf het eerste moment hadden ze het hier enorm naar hun zin. Mevrouw den Dekker vond een baan in het, toen nog, Elisabethziekenhuis waar ze 37 jaar werkte op de afdeling radiologie. Na 5 jaren Kastanjelaanschool stapte haar man over naar het middelbaar beroepsonderwijs in Leiden. Daar werkte hij tot aan zijn pensioen in 2006. Daarna bleef hij nog parttime in dienst bij het ROC-Leiden.

In Leiderdorp werden ze al snel actief voor de kerk, waar ze beiden diverse functies hebben vervuld. Momenteel is mevrouw den Dekker diaken en hulpkoster in de Scheppingskerk. Mijnheer den Dekker is al vele jaren actief als ouderling in het pastoraat. Daarnaast heeft hij net een grote klus achter de rug als redactielid van het jubileumboek van de 50-jarige Scheppingskerk .

Ook in de plaatselijke politiek zijn beiden bekend : mijnheer den Dekker was in de jaren '70 en '80 voorzitter van de ARP en later 2e voorzitter van het CDA en mevrouw den Dekker staat op de CDA kandidatenlijst voor de komende raadsverkiezingen.

Ze zingen allebei in het koor Pur Sang. Verder heeft mijnheer den Dekker al 35 jaar een volkstuin bij VTV De Bloemhof, sport mevrouw den Dekker bij sportcentrum van Houdt en mag het echtpaar graag fietstochten maken.

Ook zijn het echte familiemensen. Twee dagen per week vangen ze na school hun kleinkinderen op, één dag bij hun dochter en één dag per week bij hun zoon. "Dan kook ik daar ook zodat iedereen na het werk gewoon kan aanschuiven", vertelt mevrouw den Dekker."

Burgemeester Driessen kwam het gouden paar vorige week donderdag feliciteren namens de gemeente Leiderdorp. | Foto: PR