In de Goud Zaal wordt dagelijks om 15.00 en 16.00 uur een gloednieuw verhaal verteld waarin een sieraad de hoofdrol speelt. | Foto: PR
In de Goud Zaal wordt dagelijks om 15.00 en 16.00 uur een gloednieuw verhaal verteld waarin een sieraad de hoofdrol speelt. | Foto: PR Foto: PR

Maak je eigen sieraad

Voorjaarsvakantie n Het voorjaar begint weer te schitteren, net zoals de sieraden in de tentoonstelling SIERADEN – makers & dragers in museum Volkenkunde in Leiden. In de voorjaarsvakantie kun je iedere dag zelf aan de slag en je eigen sieraden maken tijdens de workshop of in de tentoonstelling, naar de mooiste verhalen luisteren of alles te weten komen over sieraden tijdens de rondleidingen.

In de workshop kunnen kinderen vanaf 6 jaar een fraaie Oegandese armband maken, met dezelfde techniek knippen, rollen en plakken van die gebruikt is voor de originele armbanden in de tentoonstelling. De workshop is elke dag om 13.00 en 14.00 uur in het Wereld Lab en duurt drie kwartier. Het maximaal aantal deelnemers is 30, inschrijven kan bij de kassa

Sieraden spelen vaak een rol in verhalen als geluksbrenger, magisch of behekst voorwerp, als schat of als voorwerp waar een vloek op rust. In de Goud Zaal wordt dagelijks om 15.00 en 16.00 uur een gloednieuw verhaal verteld waarin een sieraad de hoofdrol speelt. Niet zomaar een sieraad, maar een sieraad uit de tentoonstelling in het museum. Het verhaal duurt een half uur en is geschikt voor alle leeftijden.

Een tentoonstelling met meer dan duizend sieraden. Hoe weet je nou welke het mooiste, meest bijzondere, duurste of spannendste is? Van welke materialen zijn de sieraden gemaakt en hoe voelen deze materialen aan? Dat en nog veel meer ontdek je tijdens de familierondleiding die geschikt is voor iedereen vanaf 10 jaar. De rondleiding start elke dag om 12.00 uur bij de kassa en duurt 45 minuten.

Vooral leuk voor de kleintjes is de kleurtafel in het Wereld Lab. Er liggen verschillende kleurplaten van sieraden klaar die lekker bont ingekleurd kunnen worden. Het kleuren kan de hele dag.

Museum Volkenkunde ligt aan de Steenstraat 1 in Leiden.

www.volkenkunde.nl


Spelen met wiskunde

Voorjaarsvakantie n In de voorjaarsvakantie kun je naar hartenlust spelen in Rijksmuseum Boerhaave. In de doe-tentoonstelling 'Spelen met wiskunde' maak je zelf een woeste draaikolk, bouw je je eigen brug en speel je als een kunstenaar met perspectief. Ontdek de overeenkomst tussen een fotomodel, een Formule-1 coureur en een muzikant. Alles draait deze vakantie om wiskunde in Rijksmuseum Boerhaave!

Doorlopend is er tot en met 4 maart een speciaal vakantieprogramma in Rijksmuseum Boerhaave waarbij kinderen hun eigen rekenaap in elkaar knutselen en meebouwen aan een giga-geometrisch bouwwerk.

Alle vakantieactiviteiten zijn gratis op vertoon van een geldig entreebewijs. Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.rijksmuseumboerhaave.nl/wiskunde.

In Rijksmuseum Boerhaave ontdek je meer over de belangrijkste uitvindingen uit de Nederlandse wetenschapsgeschiedenis. Het museum is recentelijk helemaal vernieuwd en biedt jong en oud een kijkje in de intrigerende wereld van wetenschap.


Afbeelding
Afbeelding