Excursie en lezing bij de LVU

Educatie n De Volksuniversiteit Leiderdorp organiseert op vrijdag 23 februari een excursie naar de Van Nellefabriek Rotterdam en een lezing over de expositie in het Frans Hals Museum.

Van Nellefabriek

Sommige gebouwen verdienen het om behouden te blijven. Ook als de oorspronkelijke gebruiker er niet meer is of de functie die het gebouw had niet meer nodig is. De altijd intrigerende vraag is dan wat er met het gebouw moet of mag gebeuren. De cultureel sterke gebouwen maken een goede kans op een verlengd leven. Dat vraagt om een analyse van de hergebruiksmogelijkheden, zeker als de open ruimte niet ongenuanceerd dicht gebouwd mag worden. Broekbakema Architecten tekende voor de ontwikkeling van de Van Nellefabriek. Deelnemers aan de LVU excursie van 23 februari worden rondgeleid door architect en directeur Jan van Iersel, die het verhaalt van het oude en het nieuwe gebruik vertelt. De excursie is van 10.30 tot 12.30 uur.

Kunst van het lachen

In het Frans Hals Museum vindt tot en met 18 maart 2018 een grote tentoonstelling plaats onder de titel De kunst van het lachen. Ondeugende kinderen, dwaze boeren, malle dandy's en drinkebroers, kwakzalvers, koppelaars, luie dienstmeiden en lustige dames. Ze figureren in groten getale in topstukken uit de Gouden Eeuw. Er hangen circa zestig stukken van onder meer Rembrandt, Frans Hals, Jan Steen, Judith Leyster, Adriaen Brouwer, Gerard van Honthorst, Jan Miense Molenaer en Nicolaes Maes. Marie-Claire Valck Lucassen vertelt op vrijdag 23 februari van op haar enthousiaste en deskundige manier over humor in de 17e eeuwse schilderkunst en over de tentoonstelling. De lezing is van 10.30 tot 12.00 uur.

Informatie en inschrijving: www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, e-mail: info@volksuniversiteitleiderdorp.nl, tel. (071) 5411732 of op het LVU-bureau in De Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110, Leiderdorp (ma t/m vr, 09.30-12.00 uur).


Oecumenische vespers

kerkdiensten n In de veertigdagentijd voor Pasen, ook wel de stille tijd genoemd, vinden ook dit jaar weer oecumenische vespers plaats in Leiderdorp en Zoeterwoude. De diensten komen tot stand door een samenwerking tussen de Protestantse Gemeente Leiderdorp en de Rooms-Katholieke parochie De Goede Herder. De diensten zijn om en om in de Dorpskerk in Leiderdorp en de Goede Herderkerk in Zoeterwoude-Rijndijk. De eerste vesper is op 15 februari in de Dorpskerk. De aanvang is steeds om 19.15 uur en de viering duurt ruim een halfuur.

Het thema dit jaar is Onvoorwaardelijke liefde en is gebaseerd op het thema van de stille tijd van Kerk in Actie. Er wordt stilgestaan bij moeders, vaders, verzorgers én grootouders in alle delen van de wereld die de ruggengraat van de samenleving vormen. Door hun inzet krijgen hun kinderen én hun gemeenschap nieuwe hoop en kracht. Waar onvoorwaardelijk liefde wordt gegeven, ontstaat nieuwe hoop en kracht. Onvoorwaardelijke liefde vraagt om overgave, maar ook om lef.