Achter v.l.n.r. Marcel Buis (projectleider Nieuwbouw Rijnhart Wonen), Marleen van den Broek (vastgoedontwikkelaar DID Vastgoedontwikkeling) en Eric van Duijkeren (manager Ontwikkeling Rijnhart Wonen). Voor v.l.n.r Galtjo van Zutphen (eigenaar DID Vastgoedontwikkeling), Jan de Vries (directeur Rijnhart Wonen) en Bernlef de Vries (directeur Vink Bouw). | Foto: PR
Achter v.l.n.r. Marcel Buis (projectleider Nieuwbouw Rijnhart Wonen), Marleen van den Broek (vastgoedontwikkelaar DID Vastgoedontwikkeling) en Eric van Duijkeren (manager Ontwikkeling Rijnhart Wonen). Voor v.l.n.r Galtjo van Zutphen (eigenaar DID Vastgoedontwikkeling), Jan de Vries (directeur Rijnhart Wonen) en Bernlef de Vries (directeur Vink Bouw). | Foto: PR Foto: PR

Contract is getekend voor 36 sociale huurwoningen in project Bij de Zijl

woningbouw n Rijnhart Wonen en Engelendaal Grondexploitatie BV, een samenwerking van DID Vastgoedontwikkeling en Vink Bouw, tekenden onlangs een contract voor de realisatie van 36 sociale huurwoningen op de voormalige ROC locatie in Leiderdorp.

De woningen zijn onderdeel van het nieuwbouwproject 'Bij de Zijl', dat 182 huur- én koopwoningen omvat. Naar verwachting start in de zomer van 2018 de bouw van een woontoren met 104 vrije sector huurappartementen, 36 sociale huurappartementen en 42 eengezins koopwoningen. Alle woningen bevinden zich in een mooi ingerichte openbare ruimte met een centraal plantsoen. De verwachting is dat de woningen eind 2019 opgeleverd worden.

Sociale huur

Alle sociale huurwoningen zijn duurzaam en krijgen een energielabel A++. De 36 appartementen komen in een woongebouw van 5 lagen. Er zijn 4 verschillende typen woningen waarvan 4 tweekamerwoningen en 32 driekamerwoningen. De grootte hiervan varieert van 57 tot 74 m2 oppervlakte. De woningen op de verdiepingen zijn bereikbaar per lift en hebben een ruim balkon.

Kleine huishoudens

De woningen worden verhuurd aan 1 en 2 persoonshuishoudens. Deze zijn geschikt voor zowel senioren als jongeren. Rijnhart Wonen overlegt met de gemeente en huurdersorganisatie de HBOL welke doelgroep het meest geschikt is voor de woningen.


Hoop op langere schaatsbaan blijft

schaatsen n De Stichting Schaatshal Leiden en de Leidse en regionale ijsverenigingen gaan actie voeren om gezamenlijk tot een financiering voor een 333 meter baan te komen.

Nu de gemeente Leiden het voornemen heeft genomen om de kosten voor een nieuwe schaatshal met een langebaan van 250 meter op zich te nemen, doet de schaatshal Leiden samen met de regionale en Leidse ijsverenigingen er alles aan om financiering van een 333 meter baan voor elkaar te krijgen.

Enerzijds moet dat lukken door financiering vanuit de regionale gemeenten, maar anderzijds door zelf aan de slag te gaan met financiering en crowdfunding. Gisteren (dinsdag) werden die plannen gepresenteerd.

Woordvoerder Monique Aalbers: ''Voor de ontwikkeling van de talenten uit de regio biedt een 333 meter ijsbaan meer en betere mogelijkheden dan een 250 meter ijsbaan, zowel om te trainen als de mogelijkheid om officiële wedstrijden te organiseren. Nu stoppen veel jeugdigen met schaatsen als hun snelheid te hoog wordt voor een 250 meter ijsbaan en ze ver moeten reizen naar een andere baan. Bij een 333 meter ijsbaan kan elke vereniging terecht met al zijn trainingsgroepen. Dit versterkt de saamhorigheid binnen de vereniging. Een 333 meter ijsbaan geeft gelegenheid de 'krabbelbaan' voor de jongere en beginnende schaatsers te vergroten, zodat er gelijktijdig meer schaatslessen gegeven kunnen worden.''

''De Stichting IJshal heeft laten becijferen dat een 333 meter variant jaarlijks circa 19.000 extra bezoekers kan trekken. Daarmee wordt niet alleen een bijdrage geleverd aan doelen om meer mensen aan het bewegen te krijgen, het draagt ook bij aan een gezonde exploitatie van de ijshal. Ook de curlingsport kan worden verkend met de mogelijkheid van een 333 meter baan met krabbelbaan.''


Zachte winterwandeling door het park

excursie n Er valt heel wat te beleven in de winterse natuur. Hoewel… winters? Loop op zondag 18 februari om 14.00 uur mee met de 'zachte winterwandeling' van het IVN door park De Houtkamp en de heemtuin in Leiderdorp. De wandeling start bij het Milieu Educatief Centrum (MEC) in gebouw De Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan 110.

Tijdens de excursie is er aandacht voor de manieren waarop planten en dieren de winter doorkomen. Voor een aantal is het voorjaar al begonnen! De gevolgen van de overheersend zachte winter (en klimaatverandering?) zijn goed te zien. Sommige struiken, zoals de hazelaar, de sleedoorn en de gele kornoelje zijn nu al in bloei te vinden. Ook primula's, klein hoefblad en lenteklokjes bloeien hier en daar. De echte (late)winterbloeiers zijn natuurlijk ook te vinden, zoals sneeuwklokje en klein hoefblad.

Tip: neem een loep en een kleine verrekijker mee tijdens de wandeling, als je die hebt. Een beperkt aantal kijkers en loepen is te leen in het MEC.

Voor liefhebbers is er na afloop op het MEC voor €1,- (kinderen €0,50) een beker warme bisschopswijn dan wel chocolademelk of limonade én een plak kruidkoek te krijgen. Koffie en thee zijn ook verkrijgbaar.

De wandeling zelf duurt ca. 90 minuten. Deelname is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig.

Meer informatie over activiteiten van het IVN is te vinden op www.ivn.nl/leiden. Kijk ook op www.natuureducatie.nl voor de activiteiten in park De Houtkamp.

Sneeuwklokjes. | Foto: PR