Groot lijst-trekkersdebat op 5 maart

verkiezingen n Wat moet er gebeuren om van Leiderdorp een écht duurzame gemeente te maken, hoe pak je de verkeersproblemen in het dorp effectief aan, mag er in de Houtkamp een evenemententerrein komen, hoe zorgen we ervoor dat er de komende jaren genoeg woningen bijkomen in Leiderdorp, en gaan we richting een fusie met de regiogemeenten of juist niet? Allemaal vragen die aan de orde kunnen komen tijdens het grote lijsttrekkersdebat dat het Leiderdorps Weekblad, Unity.NU en de gemeente Leiderdorp organiseren op maandagavond 5 maart.

Het debat wordt gehouden in het Leiderdorpse gemeentehuis aan de Willem-Alexanderlaan en alle belangstellenden zijn welkom hierbij aanwezig te zijn. Een prima gelegenheid om in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart helder te krijgen wat de standpunten van de verschillende partijen zijn. Het debat begint om 20.00 uur en wordt rechtstreeks uitgezonden via Unity TV en Unity.NU.

Wie suggesties heeft voor onderwerpen die in het debat zeker aan de orde zouden moeten komen, of vragen heeft die hij of zij graag aan de lijsttrekkers wil voorleggen, kan die doorgeven via redactie@leiderdorpsweekblad.nl. De organisatie zal proberen die input zoveel mogelijk mee te nemen.


Weginrichting kruispunt Spanjaardsbrug niet onveilig

verkeer n Het kruispunt bij de Spanjaardsbrug, waar de Van der Valk Boumanweg aansluit op de Zijldijk en de Splinterlaan, is na de aanpassing in 2006 voldoende veilig. Dat concludeert de politie na een onderzoek. Het onderzoek vond plaats naar aanleiding van een aanrijding tussen een automobilist en een scooter op dit punt op 18 oktober vorig jaar. De scooterrijdster raakte daarbij ernstig gewond.

De fractie van D66 vroeg in de raadsvergadering van 13 november of extra maatregelen genomen konden worden om de veiligheid van de kruising te vergroten. Het college van B en W antwoordde toen eerst het politieonderzoek te willen afwachten om helder te krijgen of de inrichting van de kruising debet was aan het ongeluk.

Dat onderzoek is nu afgerond. Het blijkt dat de automobilist die het ongeval veroorzaakte onder invloed was en bovendien tijdens het rijden bezig was met zijn mobiel. Kwestie van persoonlijke fouten dus, en niet het gevolg van de inrichting van de weg, stelt de politie, die desgevraagd aan het college heeft laten weten dat de huidige weginrichting voldoet.

Volgens het college is het aantal ernstige ongevallen op de kruising na 2006 ook sterk afgenomen. Wel blijft dit een heel druk kruispunt, waar elke werkdag zo'n 10.000 fietsers langskomen.