Wethouders McDaniel en  Beekhuizen kwamen Jan de Vries (midden) uitzwaaien namens de gemeente.
Wethouders McDaniel en Beekhuizen kwamen Jan de Vries (midden) uitzwaaien namens de gemeente. Foto: Frans Brocken

Rijnhart Wonen zwaait Jan de Vries uit en presenteert beleidsplan

AFSCHEID n Jan de Vries, directeur-bestuurder van de Rijnhart Wonen durft het los te laten. Zijn opvolger – die nog niet bekend is – komt in een gespreid bed. Donderdagmiddag 8 februari nam De Vries in een overvol restaurant De Dijk van WoonZorgComplex De Ommedijk na een bijna negenjarig dienstverband afscheid van de woningcorporatie.

Tekst en foto: Frans Brocken

De Vries werd uitgeleide gedaan door de wethouders Olaf McDaniel (PvdA) en Angelique Beekhuizen. Burgemeester Laila Driessen en Wethouder Kees Wassenaar (VVD) moesten beiden wegens griep het bed houden. De Vries gaat per 1 maart aan de slag als directeur van Rijnvicus, het leerbedrijf van de gemeente Alphen aan den Rijn. Een baan die hij mede te danken heeft aan McDaniel. Deze onthulde dat hij met volle overtuiging de sollicitatie heeft ondersteund.

Beleidsplan 2018-2022

Het afscheid stond in het teken van de presentatie van het beleidsplan 2018-2022. "Dit is niet het beleidsplan van De Vries maar van jullie", zo sprak de scheidende directeur zijn vertrouwen uit aan zijn medewerkers. Het was ook het moment een nieuwe huisstijl te presenteren. Onderdeel daarvan is een nieuw bedrijfslogo. Een Leiderdorpse aangelegenheid ontworpen door reclamebureau Crea. Zichtbaar zijn, dat is de gedachte die er achter zit.

Het beleidsplan heeft als motto 'Energiek, Duurzaam, Passend'. De woningcorporatie heeft als voornemen zich vol in te zetten om te zorgen voor voldoende en duurzame woningen voor de doelgroep: mensen met een inkomen tot 40.349 euro. De komende tien jaar wil Rijnhart Wonen zeshonderd sociale huurwoningen bouwen, in eerste instantie in Leiderdorp en Zoeterwoude maar zo nodig ook elders in de regio. 480 daarvan vallen in de categorie 'betaalbaar', 120 in de categorie 'middelduur'.

In ieder geval komen er minimaal honderd woningen terug voor de 72 die in 2020 gesloopt worden aan de Pinksterbloem. In 2020 wil Rijnhart Wonen ook naar een nieuw kantoor, waarna het oude kantoor aan de Bolderikkamp kan worden omgebouwd in tien woningen. Om aan de behoefte aan kleinere woningen tegemoet te komen, zullen waar mogelijk grotere woningen gesplitst worden in twee kleinere.

Eind 2022 moeten de woningen van Rijnhart Wonen gemiddeld energielabel A scoren. Om dat te bereiken wordt 26,8 miljoen euro uitgetrokken voor duurzaamheidsmaatregelen als zonnepanelen en isolatie.

Om de nieuwbouw en de vergroening te kunnen financieren, worden vanaf 2019 - als nieuwbouw die nu in de pijplijn zit opgeleverd is - ca. 300 woningen verkocht.


Speerpunt Lokale Partij Leiderdorp is behoud zelfstandigheid gemeente

verkiezingen n Als laatste van de zeven partijen die meedoen aan de raadsverkiezingen in Leiderdorp heeft de Lokale Partij Leiderdorp (LPL) afgelopen weekend haar verkiezingsprogramma en kandidatenlijst bekend gemaakt. Het programma heeft als titel 'Leiderdorp zelfstandig, zeker nu!' wat meteen helder maakt waar de verkiezingsstrijd zich wat de LPL betreft op focust.

Volgens de LPL is een fusie van Leiderdorp met Leiden en de andere regiogemeenten momenteel helemaal niet nodig, omdat Leiderdorp een krachtige, financieel gezonde gemeente is.

Verder zet de LPL in op het realiseren van voldoende woningen in de sociale sector en voor de middeninkomens.

Wat zorg betreft pleit de LPL ervoor professionals de ruimte te geven om te doen wat nodig is en om optimaal samen te werken. De partij wil ook stevig inzetten op preventie zodat in bepaalde situaties voorkomen kan worden dat zwaardere zorg nodig is.

Kandidaten

Lijsttrekker voor de LPL is de huidige fractievoorzitter Hugo Langenberg, nummer 2 op de lijst staat Angelique Beekhuizen, momenteel

wethouder van onder meer WMO, jeugdzorg en communicatie.

De lijst wordt verder aangevuld met Kamla Balak (3), Joost Bruggeman (4), het huidige raadslid Koos Koster (5), Marjoke Zuidervaart-van Steijn (6), Bernard Revet (7), Robert Koelewijn (8) en Eric Filemon (9).

Zittend v.l.n.r. Kamla Balak, Hugo Langenberg, Angelique Beekhuizen, Joost Bruggeman. Staand v.l.n.r.: Bernard Revet, Koos Koster, Eric Filemon, MarjokeZuidervaart-van Steijn en Robert Koelewijn.