Afbeelding
Foto:

De bezem is door het MEC gegaan

vernieuwingen n De afgelopen maanden is de bezem door het Milieu Educatief Centrum (MEC) in Leiderdorp gegaan. De ruimte achterin gebouw De Sterrentuin – tegenover de bibliotheek - is grondig opgeruimd en schoongemaakt. Het geeft een hoop plek voor vernieuwingen. En die komen er ook.

De Sterrentuin gaat vanbinnen volledig op de schop. Het MEC blijft zitten waar het zit maar krijgt wel een upgrade. Het moet dé plek in Leiderdorp worden waar je informatie kunt vinden over biodiversiteit en duurzaamheid, leggen MEC-medewerkers Marieke Weishaupt en André Biemans uit. Gebracht op een toegankelijke en aantrekkelijke manier. "Er is nog een hoop werk te doen maar straks moet het een plek worden waar Leiderdorpers van alle leeftijden het leuk vinden om binnen te lopen en rond te kijken", aldus Weishaupt.

Binnen het buiten beleven

Het idee is dat je in het MEC comfortabel binnen het 'buiten' kunt beleven. Biodiversiteit blijft een pijler en een van de hoofddoelen van het MEC. Een andere is duurzaamheid. Thema's als afval en grondstoffen, water, energie en voedsel krijgen een grotere en belangrijkere plek. Het vernieuwde MEC moet een knooppunt worden voor duurzaamheid, waar burgers, bedrijven en instellingen elkaar kunnen vinden.

Het aanbod voor de basisscholen wordt ook onder de loep genomen. De pareltjes blijven en worden gemoderniseerd, uitgebreid en aangevuld waar nodig. "We zullen bijvoorbeeld een focus leggen op voedsel; wat moet je doen om straks op deze aarde op een duurzame manier 9 miljard mensen te voeden", legt Biemans uit.

Doe-pad

De band tussen MEC en de kinderboerderij wordt stevig aangehaald. De kinderboerderijbeheerder Bert van Eijk maakt tegenwoordig ook deel uit van het MEC team. Om die band te visualiseren, komt er een 'doe-pad' tussen het MEC en de kinderboerderij. "Gericht op kinderen met langs de route allerlei informatie en opdrachtjes", licht Weishaupt toe.

Het MEC zet erop in zoveel mogelijk partners te betrekken bij de nieuwe plannen. Zo wordt komend voorjaar de verwilderde kruidentuin tussen De Sterrentuin en de vijver nieuw leven ingeblazen. Daarbij slaat het MEC de handen ineen met Activiteitencentrum Gading. Cliënten van Gading – mensen met een verstandelijke, lichamelijke of meervoudige beperking of niet-aangeboren hersenletsel – zullen vanaf maart hier elke dinsdag aan de slag gaan. Ook wijkbewoners zijn welkom hier de handen uit de mouwen te steken – en later letterlijk de vruchten van hun arbeid te proeven.

Goede ideeën zijn bij het MEC altijd welkom, net als helpende handen, benadrukt Weishaupt. "Om onze plannen te kunnen verwezenlijken hebben wij een sterke vrijwilligersgroep nodig." Naast de vaste vrijwilligers, inclusief de IVN-werkgroep die iedere zondagmiddag gastheer/vrouw in het MEC is, is er behoefte aan educatieve mensen die lessen willen geven aan schoolklassen of daarbij willen assisteren. Maar ook activiteitenbegeleiders, klussers en mensen die willen helpen op de kinderboerderij en in park De Houtkamp zijn meer dan welkom

Interesse of meer weten? Pak de telefoon, stuur een mailtje of loop gewoon eens binnen. Het MEC is gevestigd aan de Van Diepeningenlaan 110e (De Sterrentuin) in Leiderdorp, tel. (071) 5412216, e-mail mec@natuureducatie.nl. Kijk ook eens op www.natuureducatie.nl.

Cliënten van Gading gaan vanaf maart elke dinsdag aan de slag in de kruidentuin van het MEC. | Foto: J.P. Kranenburg
Het MEC heeft ook een nieuwe huisstijl gekregen. Hier de nieuwe logo's van het MEC (boven) en de kinderboerderij.