Afbeelding
Foto: PR

Een herenhuis en 1e Christelijke school

Ooit bepaalde de pannenfabricage mede het Leiderdorpse straatbeeld, vooral in de Hoofdstraat. Zo woonde pannenfabrieksdirecteur Pieter Koning (1844-1921) in het herenhuis links op de voorgrond. Verderop stonden de huisjes van zijn arbeiders. Zes zijn behouden gebleven (nu de witte huisjes), maar de arbeiderswoningen die daarachter stonden zijn verdwenen. Daar staan nu andere huizen. Koning's pannenbakkerij bestreek een flink terrein ten oosten van de Hoofdstraatkerk. Voor de bouw ervan (1891) stond Gebr. Koning wat fabrieksgrond af. In de oorlog (40-45) sloopten de Duitsers de fabriek om een groter schootsveld te krijgen.

Pal naast het herenhuis van Koning staan de panden waarin per 1 september 1862 de eerste christelijke lagere school in Leiderdorp onderdak vond. In 1883 kwam er een kleuterschool bij. De school groeide en breidde haar panden uit om tenslotte in 1907 pal ertegenover een nieuw gebouw te betrekken. Het oude gebouw werd verdeeld tussen kleuterschool en onderwijzerswoningen. Vanaf 1947 kwam ook de ULO daarbij. Tien jaar later verdween het onderwijs uit de panden en maakte plaats voor bedrijven. Na opsplitsing kwamen erin Architectenbureau Kees Bik, de Coƶperatieve Raiffeisenbank, Garagebedrijf W. Schneider (later Prangers) en rijwielhandel Steef van Rossum, later overgenomen door zijn medewerker Aat van Meeteren. Die beƫindigde zijn bedrijf begin 2012 en verkocht het pand. Het is verbouwd en nu alleen woonhuis.

Dat gebeurde ook met het voormalig herenhuis van Pieter Koning. Jarenlang zat daar Weber Koeltechniek. Een paar jaar geleden is het verbouwd en gesplitst. Het bestaat nu uit twee woningen.

        Foto: Arthur Stiefelhagen

        Tekst: Nelleke Thissen

Afbeelding
Afbeelding