Hartelijk bedankt !

Op 9 januari namen wij afscheid als huisartsen in Leiderdorp.

Wij danken alle mensen die persoonlijk afscheid kwamen nemen of met persoonlijke woorden, kaartjes of cadeau's, ons uitzwaaiden en ons veel goeds toewensten in onze nieuwe levensfase. Het was hartverwarmend en stemt ons erg dankbaar.

Wij wensen ieder van u veel goeds toe. En namens Unicef en Artsen zonder Grenzen danken wij ook al die mensen die een bijdrage schonken voor het werk van deze organisaties. De totale opbrengst was ruim € 4.100!

                         Matthijs Landsmeer en Marcel Lesuis


Omgekeerd belasting betalen

(hopelijk geen nep nieuws)

Van harte gefeliciteerd gemeente Leiderdorp met deze revolutionaire maatregel. Top! Wat nog ver weg leek en technisch niet haalbaar zou zijn is jullie gelukt, klasse hoor.

Waar gaat het om? Waren wij met z'n allen nog verantwoordelijk voor een stevige berg afval in 2017, worden we in 2018 producenten van grondstoffen. Omgekeerd inzamelen noemt de Gemeente Leiderdorp dit. Geniaal! Waar andere gemeenten dit onderwerp als een probleem zien promoveert Leiderdorp dit als regelrechte welvaart. Echt waar. Iedereen wordt hier beter van (Vilfredo Pareto, 1848-1923).

In 2017 waren we al enigszins geïnformeerd maar in januari 2018 kregen we een brief en een handige folder die alle twijfel wegneemt. U en ik gaan omgekeerd inzamelen en worden in een klap producent van grondstoffen. Een geringe investering is nodig om alle voordelen binnen te slepen. Er komt een grondstofcontainer bij. In plaats van 2 afvalbakken krijgen we 3 grondstofcontainers. Verder is het goed opletten wat je waar in doet, anders wordt het niks. De folder geeft een prima uitleg.

Het 'Heerlijk Recht' is al volledig in bedrijf als leverancier van grondstoffen en andere wijken volgen binnenkort, zoals mijn Oranjewijk. Het verschil is wel dat mijn achtertuin vergelijkbaar is met een plantenbak XL en weinig ruimte biedt om meer grondstoffen op te slaan. Maar meedenken, omdenken en omgekeerd denken biedt ongekende creativiteit. Ik heb al een idee om samen met de buren alle grondstofcontainers op een rij te zetten en daarmee de (toch al verrotte) schutting te vervangen. Verder laat de folder zien dat we stevig inzetten. Het restafval, zoals in elk productieproces, is zeer gering. Er staat een plaatje van een man die op een open gevouwen hand het restafval toont ter grootte van een theezakje. Ik vraag mij af of dit van de hele week is of mogelijk nog langer.

Een schitterende tijd ligt voor ons. Het enige wat ontbreekt in de brief en folder is het financiële gewin. Kortom, wat leveren ons nu al die grondstoffen op? Ik neem aan dat er meerdere brieven zullen komen en dat in de 2e helft van 2018 de gemeente met een winstprognose 2018-2019 zal komen zodat iedereen als producent de vruchten gaat plukken van dit fantastische plan. Ja, beste mensen, omgekeerd belasting betalen is geld krijgen. Let op, ik bedoel nadrukkelijk dat het niet gaat om geld terugkrijgen, zoals bij belasting vaak het geval is. We gaan gewoon geld verdienen. U en ik krijgen er gratis een broodheer bij. Zomaar. Gemeente Leiderdorp, ga zo door. Als ik nog iets kan doen om dit productieproces verder te ondersteunen hoor ik dat graag.

                Milieuenthousiast en toekomstig 2 verdiener,

                Dick van Zuijlen, Emmastraat


Adopteer een Leiderdorpse boom

Vol trots laat wethouder McDaniël (PvdA) weten op zijn vlog dat er een vierde overeenkomst is getekend door gemeente met buurtbewoners in verband met adoptie van speeltuin. Wat zou het prachtig zijn als de toekomstige wethouder van groen en openbare werken ook de zoveelste gebruiksovereenkomst kan ondertekenen in het kader van 'Adopteer een Leiderdorpse boom of bomengroep'. Net zoals de speeltuinen kan hiervoor gekozen worden door de buurtbewoners of geïnteresseerden.

De huidige bomenpopulatie in Leiderdorp staat sterk onder druk. Klachten van omwonenden en herinrichting van straten leidt ertoe dat er gemakkelijk kapvergunningen verleend worden. Herplant wordt in de meeste gevallen wel gedaan, maar dan gaat het om piepjonge boompjes, geen vergelijk met wat verdwenen is. Daarom een pleidooi aan bewoners om een boom of boomgroep te adopteren en aan de politiek om dat mogelijk te maken.

Een goed startvoorbeeld zou kunnen zijn de bomengroep op de Bult op de Van der Valk Boumanweg nabij de rozentuin. Hier staat een schitterende 'honderdjarige' Schubbenboom (Zelkova) en een 4 -tal kastanjebomen als groep bijeen. Een prima bomenhabitat, een rustpunt op zich. Er wordt echter weinig aandacht door de gemeente besteed aan deze bomen en hun omgeving. Je zou hier één of twee bijenhotels kunnen plaatsen. En een informatiepaneel met de geschiedenis van de Bult. Plaats er ook 1 of 2 zitbankjes en je krijgt een heerlijke plek om te vertoeven.

Een ander voorbeeld is een Leiderdorpse bomenroute. Plaats bomenbordjes bij bijzondere bomen in het dorp.

Hopelijk pakt de politiek bovenstaand plan op na de verkiezingen. Maar ook een oproep aan de bewoners: adopteer een Leiderdorpse boom of bomengroep: maak dit kenbaar en maak er werk van.

                Edwin Brussee, Contactpersoon/boominspecteur

                Bomenstichting Leiderdorp