Afbeelding
Foto:

Lijsttrekkers stellen zich voor

verkiezingen n Zeven politieke partijen doen in Leiderdorp mee aan de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart: CDA, ChristenUnie-SGP, D66, GroenLinks, Lokale Partij Leiderdorp, PvdA en VVD. Op deze pagina stellen de lijsttrekkers zich voor en vertellen heel in het kort wat zij willen voor Leiderdorp.

Bob Vastenhoud

Leeftijd: 35 jaar (36 wanneer de verkiezingen zijn)

Burgerlijke staat: gehuwd en sinds 24 januari jl. vader van een dochter

Beroep: adviseur wonen bij de gemeente Delft

Politiek actief sinds: 2014

Woont in Leiderdorp sinds: 1-1-2009

Mijn naam is Bob Vastenhoud. Ik ben een typische Leidse uitstroom Leiderdorper. Na mijn studie geschiedenis ben ik vanuit mijn studentenkamer naar Leiderdorp verhuisd. Al vroeg in mijn studententijd ben ik lid geworden van GroenLinks, maar begin 2014 ben ik pas echt actief geworden en gekozen in de raad. Ik hou me vooral bezig met regiozaken en duurzaamheid. De komende 4 jaar wil ik me inzetten voor meer duurzame energieopwekking in Leiderdorp samen met alle Leiderdorpers (alle daken vol zonnepanelen en windmolens in de Munnikkenpolder). Ook maak ik mij er sterk voor dat goede zorg voor iedereen bereikbaar en betaalbaar blijft. Verder ga ik me hardmaken voor een gezond en prettig leefbaar dorp, waarin de gemeente - net zoals GroenLinks de afgelopen 4 jaar - letterlijk de wijk in gaat. Ook wil ik nadenken over hoe vrachtwagens uit het dorp te weren. Openstaan voor flexibele en creatieve oplossingen is daarbij mijn devies. Ik hoop dat u me daarbij wilt steunen.

Jeroen Hendriks

Leeftijd: 49 jaar

Burgerlijke staat: samenwonend, vader van 2 zoons (15 en 18 jaar)

Beroep: strategisch ICT-adviseur (zelfstandig ondernemer)

Opleiding: Milieubioloog (Universiteit Leiden)

Politiek actief sinds: 2014

Woont in Leiderdorp sinds: 2000 (en in regio sinds 1986)

Milieubioloog met een groen hart. Voor klimaat en duurzaamheid bent u bij mij aan het juiste adres. Ik wil dat Leiderdorp de eigen duurzaamheidsagenda voortvarender gaat uitvoeren; een tandje meer moet!

Ik weet wat sporters beweegt. Sporten is mij met de paplepel ingegoten. Op dit moment speel ik nog actief herensoftbal, tot vorig jaar zelfs op internationaal niveau. Ik ben trots op het gevarieerde sportaanbod in Leiderdorp. Ik vind ik dat iedereen die dat wil lekker moet kunnen sporten, individueel of bij een van de mooie verenigingen die ons dorp rijk is.

Ik werk al ruim 20 jaar als ICT'er, vooral voor de overheid. Ik ken het werk van de gemeente van binnen en van buiten. Leiderdorp staat voor grote uitdagingen die we alleen samen met onze buren kunnen oplossen. De regionale samenwerking moet echt beter!

Als overtuigd sociaal-liberaal geloof ik in de kracht en vrijheid van het individu, maar ook in zorgen voor dorpsgenoten die het moeilijk hebben. Hierbij moeten de zorgvrager zelf en mantelzorgers centraal staan.

D66 past bij mij. Het is een realistische partij die niets of niemand uitsluit. Altijd op zoek naar moderne oplossingen, passend bij onze samenleving en onze tijd. Ook voor Leiderdorp!

Bart Hoenen

Leeftijd: 40 jaar

Burgerlijke staat: alleenwonend, 2 kinderen van 9 en 5 jaar oud

Beroep: ondernemer AREA071

Politiek actief sinds: januari 2008

Woont in Leiderdorp sinds: mei 2007

'Thuis in Leiderdorp' luidt de slogan van het verkiezingsprogramma van de VVD. Ik wil niets liever dan dat iedereen zich thuis voelt in Leiderdorp. En ik wil er alles aan doen om ervoor te zorgen dat dit ook echt voor iedereen geldt. Door alles van waarde te behouden én goed te onderhouden, zoals de groene leefomgeving en de vele voorzieningen. Het betekent voor mij ook dat iedereen gelijke kansen krijgt om mee te doen. Want de beste versie van jezelf ben je samen met anderen.

Het is voor mij vanzelfsprekend dat inzet loont en dat de gemeente vertrouwt op haar inwoners, ondernemers en verenigingen. Regels zijn belangrijk, maar ik zie al te vaak dat een gebrek aan vertrouwen opgelost wordt met meer regels. Dat is voor de VVD de verkeerde weg. Wij willen juist ruimte geven én steun bieden aan iedereen die op een positieve manier bijdraagt aan het dorp.

Met de VVD sta ik voor passend woningaanbod voor iedereen: ouderen én jongeren, gezinnen én alleenstaanden. Voor een dorp dat energie geeft. Met een bruisend verenigingsleven, actieve ondernemers en voldoende evenementen.

Een Leiderdorp dus, waar we vertrouwen op elkaar. En vinger aan de pols houden als het gaat om de zorg en het welzijn van kwetsbare inwoners. Omdat dat moet. Met een sluitende begroting en een positieve houding voor actuele thema's zoals duurzaamheid en samenwerking in de regio.

Je merkt het al: ik heb enorm veel zin in de komende vier jaar.

Geert Schipaanboord

Leeftijd: 32 jaar

Burgerlijke staat: getrouwd, vader van een zoon en een dochter

Politiek actief sinds: 2004

Woont in Leiderdorp sinds: 2010

Beroep: beleidsmedewerker op het gebied van jeugdhulp bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)

ChristenUnie-SGP ziet je staan! Dat staat centraal de komende vier jaar. We zien Leiderdorpers staan met problematische schulden. Hen kunnen we beter helpen door een goede samenwerking van de gemeente met vrijwilligersorganisaties. We zien Leiderdorpers staan die eenzaam zijn en die de steun van andere Leiderdorpers nodig hebben. Voor hen moeten goede initiatieven, zoals van Pluspunt, mogelijk blijven! Verder zien we dat kinderen en jongeren die afhankelijk zijn van jeugdhulp te vaak op een wachtlijst staan. Hierdoor wordt hun probleem alleen maar groter. Daarom stellen wij voor dat de jeugd- en gezinsteams verder worden versterkt én dat er bij alle huisartsenpraktijken in Leiderdorp direct hulp kan worden geboden. Ook vinden we dat ondersteuning en waardering voor pleegouders vergelijkbaar moet zijn met mantelzorgers.

Op het gebied van duurzaamheid, economie en bereikbaarheid zijn genoeg plannen. De komende jaar komt het aan op het boeken van resultaten. Op duurzaamheid is vooral energiebesparing en energieneutraal bouwen nodig. Bereikbaarheid vraagt een goede inpassing van de Leidse Ring Noord, maar ook veel betere fietsverbindingen met Leiden en de polders.

Mirjam van der Stelt

Leeftijd: 45 jaar

Burgerlijke staat: samenwonend met Anton

Beroep: managementassistent Brandweer Hollands Midden

Woont in Leiderdorp sinds: 2009

Sinds 2009 ben ik actief voor het CDA Leiderdorp als o.a. burgerraadslid (2010) en lid van het campagneteam. Sinds 2014 ben ik raadslid en fractievoorzitter van de CDA-fractie. Daarnaast zit ik in het presidium, de raadswerkgroepen financiën en regiozaken, was ik lid van de tijdelijke werkgroep vernieuwing raadsvoorstellen en van de vertrouwenscommissie herbenoeming burgemeester.

Ik wil een zelfstandig Leiderdorp, met een bestuur dicht bij de mensen. De financiën in onze gemeente zijn op orde en we werken goed samen in de regio. Initiatieven van inwoners en organisaties worden serieus bekeken, ik wil ruimte geven aan de samenleving. Ik wil ook ruimte geven aan onze groene polders, met rustige recreatie in de Munnikkenpolder. En ook belangrijk: de gemeente moet bereikbaar zijn voor álle inwoners, via website, telefoon, balie gemeentehuis én via berichten in Gemeente-aan-Huis in de lokale krant.

Hugo Langenberg

Leeftijd: 56

Beroep: manager levensverzekeraar

Politiek actief sinds: 2000, raadslid sinds 2002

Woont in Leiderdorp sinds: 1994

'Waarom zit je in de politiek', een vraag die mij vaak gesteld wordt. Het antwoord is simpel, ik wil graag invloed hebben op wat er in Leiderdorp gebeurt, in plaats vanaf de zijlijn toe te kijken. Als raadslid ben je nauw betrokken bij het ontwikkelen van beleid. Beleid dat bepaalt waar nieuwe woningen komen, en wat voor woningen. Beleid dat het welzijn van de Leiderdorpers regelt, met welzijnsorganisaties, sportverenigingen, wijkverenigingen en individuele burgers. Ik zit bij de Lokale Partij Leiderdorp, omdat deze het dichtst bij de inwoners van Leiderdorp staat. Wij kijken puur naar het belang van Leiderdorp, onafhankelijk van zusterpartijen in omliggende gemeenten. Wij zijn voorstander van samenwerking met omliggende gemeenten, maar tegen een onnodige fusie. Leiderdorp is zelfstandig, financieel gezond en prima in staat haar boontjes zelf te doppen. Waar mogelijk willen wij de samenwerking verbeteren. Maar we willen zelf bepalen of polders bebouwd gaan worden (nee dus), welke sportverenigingen een nieuw clubhuis of velden krijgen, en hoe wij het welzijn van de inwoners bevorderen. Zorg dat Leiderdorp zelfstandig blijft, stem ook daarom LPL op 21 maart!

Olaf McDaniel

Leeftijd: 61 jaar

Burgerlijke staat: gehuwd, 3 kinderen

Beroep: wethouder, consultant

Politiek actief sinds: 1998

Woont in Leiderdorp sinds: december 1990

In 2002 werd ik raadslid en 8 jaar later fractievoorzitter voor de PvdA. Sinds november 2016 ben ik wethouder

Ik houd van de directheid van lokale politiek dicht bij de burger waar direct een verschil te maken valt. Als wethouder zet ik mij o.a. in voor, duurzaamheid, afval, sport, speeltuintjes, de ombouw van de Sterrentuin, statushouders en minima. Bijna al deze onderwerpen leveren bij succes veel extra geld op voor de gemeente en dat leidt tot lastenverlichting van de Leiderdorpers. In anderhalf jaar is al veel bereikt en ik wil graag zo doorgaan in de komende vier jaar onder het motto: verantwoord, duurzaam en sociaal. Werken aan een toekomstbestendige gemeente waarin alle Leiderdorpers mee kunnen doen, Daar wil ik namens de PvdA verantwoordelijkheid voor nemen.

Mijn achtergrond help mij erbij. Als leerkracht en onderwijskundige werkte ik dertien jaar bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. En als consultant geef ik al twintig jaar advies over verbetering van organisaties.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding