Directeur Jan de Vries van Rijnhart Wonen (2e van links) ondertekent de aannemingsovereenkomst met Meerburg. Op de achtergrond het toekomstige bouwterrein. | Foto: PR
Directeur Jan de Vries van Rijnhart Wonen (2e van links) ondertekent de aannemingsovereenkomst met Meerburg. Op de achtergrond het toekomstige bouwterrein. | Foto: PR Foto: PR

Aannemer Meerburg bouwt Brittenstein

woningbouw n Aannemingsbedrijf Meerburg uit Leiderdorp gaat in opdracht van woningcorporatie Rijnhart Wonen appartementen bouwen aan de Brittenstein.

"We zijn erg blij met Meerburg. Het is een lokale aannemer, dat vinden we belangrijk. Ze hebben veel aandacht voor duurzame en kwalitatieve materialen. Ik heb alle vertrouwen in het bouwteam van Meerburg", zegt directeur Jan de Vries enthousiast.

De appartementen worden gebouwd zonder gasaansluitingen. "Dit is het eerste nieuwbouwproject waarbij we dit gaan doen. Maar zeker niet het enige. De nieuwbouw op de Driemaster locatie volgt ook."

De verwarming is aangesloten op de stadsverwarming. Hierdoor hebben alle woningen een A++ label. Uiteraard krijgt het gebouw ook zonnepanelen op het dak.

Er komen 56 twee- en driekamer appartementen. Alle woningen hebben een sociale huurprijs onder de grens van € 710,68. Om de woningen ook bereikbaar te maken voor mensen die huurtoeslag ontvangen, krijgen 42 woningen een huurprijs van maximaal € 597,30. De voormalige bewoners van de Brittenstein die tijdelijk verhuisd zijn naar de Vlechtbaan kunnen terugkeren naar hun oude vertrouwde plek.

Eind november is de aanvraag bouwvergunning bij de gemeente ingediend. De vergunning wordt naar verwachting half februari gepubliceerd en ter inzage gelegd. De publicatie van de vergunning wordt kenbaar gemaakt via de website van de gemeente en in de huis-aan-huiskranten.

Op dit moment werkt Rijnhart Wonen de plannen uit in samenwerking met architectenbureau Pion. Rijnhart Wonen verwacht in mei 2018 met de bouw te starten. Als alles volgens plan verloopt, zijn de eerste woningen in het vierde kwartaal 2019 klaar. De kapvergunning is goedgekeurd door de gemeente Leiderdorp. De eerste week van februari begint Rijnhart Wonen met het kappen van de bomen en het verwijderen van de struiken. De werkzaamheden duren een week. Nadat deze werkzaamheden zijn afgerond, gaat Meerburg starten met het grondwerk.


Supervrijwilliger Charles Borremans stierf in het harnas

Op 24 januari 2018 is Charles Borremans overleden. In Leiderdorp staat hij brede kring bekend als iemand die zich nauw betrokken voelde bij zijn medemensen. Over een breed front zette hij zich in als vrijwilliger. Menige instelling in Leiderdorp heeft daarvan mogen profiteren.

"Na zijn pensionering werd Charles direct actief. Hij ging eerst naar Buitenzorg waar hij met gehandicapte kinderen onder leiding van een fysiotherapeut hielp met het zwemmen.", vertelt zijn vrouw Ria. Na de verhuizing van de zorginstelling naar een nieuw onderkomen waar geen zwembad was ging hij vaak wandelen met de kinderen. Hij bezorgde de kinderen veel plezier door met een rolstoel in de Leiderdorpse avondvierdaagse mee te lopen. Verder was hij vrijwilliger bij het verpleeghuis Leythenrode, waar hij patiënten vervoerde. In de Leiderdorpse bibliotheek was Borremans 25 jaar vrijwilliger. Het was juist in de bibliotheek dat hij, tijdens de uitvoering van zijn vrijwilligerswerk, getroffen werd door een hersenbloeding. Hij had nog de tegenwoordigheid van geest om zelf het noodnummer 112 te bellen. Helaas mocht hulp hem niet meer baten. Met recht kan worden gezegd, dat hij in het harnas is gestorven.

Borremans was bij zijn vrienden en bekenden een geliefd persoon. Buurtgenoot Hennie Kuiters herinnert hem als een persoon die voor iedereen klaar stond. Charles Borremans werd op 30 januari tijdens een druk bezochte plechtige viering in de Goede Herderkerk in Zoeterwoude-Rijndijk uitgeleide gedaan. Aansluitend werd hij begraven op de Leiderdorpse begraafplaats aan de Hoogmadeseweg.

                                Frans Brocken


Nieuwe wandelgids Zuid-Holland

wandelroutes n Wandelliefhebber Bart van der Schagt – ook bekend als WandelBart – is gestart met een nieuwe reeks wandelgidsen. De eerste uit deze serie bevat twintig wandelroutes in de provincie Zuid-Holland, waaronder meerdere wandelingen door Leiden en omgeving. De wandelingen – van kort tot lang – zijn goed bereikbaar met openbaar vervoer. Door de variatie in routes is er voor iedereen wel een leuke wandeling te vinden. Zo bevat deze gids 14 wandelingen door natuur en platteland, 2 wandelingen door de stad en het buitengebied en 4 groene stadswandelingen.De gidsen zijn te bestellen bij de boekhandel, bol.com of wandelbart.eu. De gids kost € 17,95.