Commissaris van de Koning Jaap Smit (4e van links) omringd door leden van het redactieteam en andere vrijwilligers die een belangrijke bijdrage aan het jubileumboek hebben geleverd. | Foto: J.P. Kranenburg
Commissaris van de Koning Jaap Smit (4e van links) omringd door leden van het redactieteam en andere vrijwilligers die een belangrijke bijdrage aan het jubileumboek hebben geleverd. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Presentatie jubileumboek sluit feestjaar Scheppingskerk af

overhandiging n Het 50-jarige bestaan van de Leiderdorpse Scheppingskerk is precies een jaar lang gevierd met allerlei activiteiten waarvan het hoogtepunt de feestelijke herdenking op 14 mei vorig jaar was. Zondag werd het jubileumjaar afgesloten met de feestelijke presentatie van het jubileumboek '50 jaar Scheppingskerk'. Het eerste exemplaar werd aangeboden aan de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit.

Door: Frans Brocken

Dat het jubileumboek in ontvangst werd genomen door de heer Smit was geen toeval. "Deze kerk heeft een voorname plek in mijn persoonlijke leven. In mijn jonge jaren heb ik zes jaar in Leiderdorp gewoond en ik ben hier op school gegaan. Ik heb het voorrecht naast mijn ambt als commissaris hele andere dingen te mogen doen. Zo sta ik op sommige tijden hier in toga om als uw predikant te mogen voorgaan", zo vertelde Smit.

Behalve de Commissaris van de Koning kreeg ook Delia van Poelgeest boek een exemplaar van het jubileumboek aangeboden. Haar vorig jaar overleden echtgenoot was in 1967 de eerste koster van de Scheppingskerk. Mevrouw van Poelgeest was derhalve de eerste kostersvrouw. Zichtbaar opgetogen nam zij het boek uit handen van Hans Kapteyn, secretaris van de kerkgemeenschap in ontvangst. Bouwpastor emeritus dominee Jan van Drie kon wegens gezondheidsredenen niet aanwezig zijn. Hij volgde boekpresentatie via de kerkradio in zijn woning in Oss.

Samenwerking

Het 72 pagina's tellende boek, verfraaid met talloze foto's, geeft een goed beeld van de 50-jarige kerkgemeenschap. De samenstelling was een kwestie van eendrachtige samenwerking De redactie bestond uit Tim Brouwer de Koning, Bas den Dekker en voormalig Trouwjournalist Haro Hielkema. Een team van fotografen bestaande uit Ellis Groothoff, Frits Onvlee en Jan van 't Zelfde zorgde voor het beeldmateriaal. De vormgeving was in handen van Ton Karstens, die nauw samenwerkte met drukkerij We Print.

Voor de redactie is er binnenkort weer werk aan de winkel. In 2020 bestaat de Dorpskerk 400 jaar. De bewogen geschiedenis van de kerk in de Hoofdstraat zal dan zeker in een boek van wellicht grotere omvang en formaat worden vastgelegd.

Het jubileumboek van de Scheppingskerk kost € 5.00. De verkoop verloopt via Het kerkelijke Bureau Scheppingskerk, Van Poelgeestlaan 2. Het bureau is geopend op maandag en donderdag van 9 tot 12 uur. Bestellen kan via het mailadres: kerkbureau@pgleiderdorp.nl of telefoonnummer 5890259.


Lezing over schilder Pyke Koch

kunstkring n Kunst- en cultuurwetenschapper Aldwin Kroeze geeft dinsdag 13 februari bij Kunstkring Leiderdorp een lezing over Pyke Koch (1901 – 1991), een van de bekendste Nederlandse schilders uit de twintigste eeuw.

Als enige zoon van een huisarts in Beek, bij Nijmegen, was Pyke Koch voorbestemd om een universitaire studie te volgen. De rechtenstudie die hij begin jaren '20 begon, zou hij echter niet afmaken. In 1927 was hij net te laat met zich aanmelden voor het eindexamen. In de vakantie wilde hij met een pas verkregen schilderskist een schilderij maken. Hij vertelde een meisje in een café dat hij kunstenaar was en vroeg haar voor hem te poseren. Met 'Dolores' ontbijt' bleek een kunstenaar geboren.

Hij schilderde door, als autodidact, las veel over schilderstechnieken en liet zich inspireren door eerdere perioden in de kunstgeschiedenis. Met name het werk van Piero della Francesca heeft hem beïnvloed. Pyke Koch wordt, samen met Carel Willink, wel gezien als de belangrijkste vertegenwoordiger van het magisch realisme.

Aldwin Kroeze legt veel nadruk op de context waarin kunst is ontstaan. Waarom maakt een kunstenaar op een bepaald moment op een bepaalde plek een bepaald werk, en hoe moet dit zijn geweest voor de mensen uit die tijd. De lezing speelt in op de expositie 'De wereld van Pyke Koch' in het Centraal Museum in Utrecht waar tot 18 maart zijn werk in de context van dat van zijn tijdgenoten wordt getoond.

De lezing vindt plaats in de Scheppingskerk aan de Van Poelgeestlaan 2 in Leiderdorp. Aanvang 20.15 uur, zaal open 19.45 uur. Toegang voor niet-leden bedraagt 7 euro.

Twee schilderijen van Pyke Koch, links Portret van een jonkvrouw II (1960) en rechts een zelfportret.
Afbeelding