De leerlingen van het Visser 't Hooft Lyceum in de raadszaal.
De leerlingen van het Visser 't Hooft Lyceum in de raadszaal. Foto: Esther Luijk

Leerlingen maken kennis met gemeentepolitiek

meepraten n Moet vuurwerk verboden worden? Zijn er eigenlijk wel genoeg ontmoetingsplekken in Leiderdorp? En hoe regelen we de parkeerplekken voor elektrische auto's? In het kader van de Dag van de Democratie, die eigenlijk in september al plaatsvond, werden de kinderen van twee 3vmbo-klassen van het Visser 't Hooft Lyceum locatie Leiderdorp uitgenodigd in het gemeentehuis om over deze vraagstukken mee te praten.

Tekst en foto: Esther Luijk

De uitnodiging was bedoeld om de leerlingen kennis te laten maken met de politiek. Tijdens de lessen maatschappijleer hadden zij dit onderwerp al besproken en de klassen verdeeld in verschillende politieke partijen. Deze partijen gingen met elkaar in discussie over de verschillende onderwerpen. Ze kregen les in de etiquetteregels, zoals alleen spreken wanneer de voorzitter je het woord geeft en respect hebben voor andermans mening.

dichtbij huis

De kinderen leren er veel van, volgens gemeentegriffier en mede-organisator, Maartje Burger. "Het is leuk om te laten zien wat er allemaal speelt in hun eigen gemeente", vertelt ze. "De landelijke politiek is natuurlijk ook interessant, maar is voor de meeste kinderen een ver van hun bed show. We willen laten zien dat politiek ook heel leuk en interessant kan zijn. Hier praten ze mee over onderwerpen die dichter bij huis zijn en hen direct aangaan. Het wordt veel echter op deze manier."

De kinderen zijn het er, ondanks hun verschillende politieke opvattingen voor die dag, unaniem over eens dat vuurwerk verbieden een slecht idee is. Verbieden maakt het gebruik ervan alleen maar spannender, waardoor de schade in Leiderdorp waarschijnlijk alleen maar groter wordt, is hun mening.

De tijdelijke politieke partijen kwamen ook tot de conclusie dat er genoeg ontmoetingsplekken zijn in Leiderdorp, maar ze moeten alleen beter onderhouden worden en er moet meer gecontroleerd worden op drugs en andere illegale dingen.

Als laatste onderwerp werden de parkeerplekken voor elektrische auto's besproken. Jaimy (14) had daar een duidelijke mening over. "Mensen mogen geen privéparkeerplaats krijgen, dat is oneerlijk voor de mensen die geen elektrische auto hebben", sprak ze namens haar partij. "We pleiten voor publiekelijk toegankelijke laadpalen per wijk, waarbij een register wordt bijgehouden hoeveel elektrische auto's er per buurt zijn, zodat er nooit teveel of te weinig palen staan."

De bijeenkomst was naast een leermoment voor de kinderen, tegelijkertijd een mooie gelegenheid voor de gemeente om te kijken wat er speelt onder deze leeftijdsgroep. Burger: "Het is voor ons belangrijk om te weten wat deze kinderen interessant vinden, en ook wat hun mening is over bepaalde onderwerpen. In de gemeente wordt vaak over de jeugd gesproken, maar het is dan ook van belang dat we weten wat er omgaat bij ze. Hun standpunten vandaag worden dus ook echt meegenomen in de gemeentevergaderingen."


Arduino, voor creatieve techneuten

programmeren n Bij de Volksuniversiteit Leiderdorp is op zaterdag 17 februari een gratis introductieworkshop in aanloop naar de cursus 'Programmeren met de Arduino'.

Steeds meer dingen die mensen maken, werken op elektronische besturing: bewegingsgestuurde lampen, een universele afstandsbediening, een weerstation, een plantbewateringssysteem. Voor de besturing werk je met een Arduino, een opensource-computerplatform.

De Arduino bestaat simpel gezegd uit een microprocessor, een usb-kabel en programmeersoftware om onderdelen aan te sturen. Het is een soort LEGO met elektronicablokjes voor iedereen die graag technisch en creatief bezig is. Door de blokjes met elkaar te combineren kun je allerlei fantastische werkende creaties opbouwen. Arduino is veel minder moeilijk dan je zou denken en bovendien goedkoop.

Zaterdag 17 februari laat docent Ruud van der Meer laten zien wat er allemaal kan met Arduino microprocessoren. Ook komen de verschillen en overeenkomsten met andere kleine microsystemen aan bod, net als praktische zaken zoals wat voor hardware en software.

De cursus zelf is op zaterdag 17 maart, 7 april, 21 april en 26 mei, steeds van 10.00 tot 12.00 uur. Na inschrijving worden de voor de cursus benodigde materialen besteld, die eigendom van de cursist blijven. Cursisten gebruiken hun eigen laptop.

De introductieworkshop op 17 februari is gratis. De cursus van vier lessen kost € 79, de Arduino-set kost € 37 (excl. invoerrechten). Informatie en inschrijving: www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, e-mail info@volksuniversiteitleiderdorp.nl, tel. (071) 5411732 (maandag t/m donderdag 9.30 – 12.00 uur).