V.l.n.r. Ria Wyrwas, Remco Filippo, Albert Pestel, Kirsten Remmers, Roger, Amy en Marion van Houdt, met daarachter wethouder Kees Wassenaar, en LOV-voorzitter Didos van Dam. | Foto: Frans Brocken
V.l.n.r. Ria Wyrwas, Remco Filippo, Albert Pestel, Kirsten Remmers, Roger, Amy en Marion van Houdt, met daarachter wethouder Kees Wassenaar, en LOV-voorzitter Didos van Dam. | Foto: Frans Brocken Foto: Frans Brocken

Topondernemers in 't zonnetje

prijsuitreiking n Dansschool De Rode Sneakerz en Sportcentrum van Houdt zijn de winnaars van de Leiderdorpse Ondernemers Prijzen 2018.

Kirsten Remmers van De Rode Sneakerz en Roger van Houdt van het sportcentrum kregen hun trofeeën woensdag uitgereikt tijdens een feestelijke avond in het atrium van het gemeentehuis. De Rode Sneakers behaalde met afstand de meeste online stemmen, wat de jonge dansschool de publieksprijs opleverde. Sportcentrum Van Houdt werd tot beste ondernemer uitverkoren door de vakjury.

In totaal waren er vijf genomineerden voor de prijzen. Naast het sportcentrum en de dansschool waren dat Keurslager Albert Pestel, bloemenwinkel De Blauwe Roos en fotozaak Foto Filippo.

Alle genomineerden werden aan de bomvolle zaal voorgesteld via filmpjes en daarna geïnterviewd door presentator Rudo Slappendel. Hoe verschillend een slager, dansschool, bloemenwinkel, fotozaak en sportcentrum ook zijn, één ding hebben de vijf ondernemers gemeen: ze hebben allemaal enorm veel passie voor hun vak en hun bedrijf.

Ria Wyrwas-Verschoor van De Blauwe Roos is eigenlijk al met pensioen maar vindt haar werk veel te leuk om te stoppen. De Blauwe Roos is vaste bloemenleveranciers voor grote klanten als de gemeente Leiderdorp en Alrijne Ziekenhuis. Maar ook particulieren komen graag in de winkel in De Ommedijk, vanwege de kwaliteit en de goede en gezellige service; Ria en haar medewerkers zijn altijd in voor een praatje.

Albert Pestel vertelde met enthousiasme over zijn nieuwe stek in Winkelhof – "We kunnen hier veel beter ons ei kwijt en draaien 30 procent meer omzet"- en over de koeien uit eigen mesterij. "Als je gaat voor goed en lekker vlees, kom je vanzelf terecht bij een mesterij waar bij natuur-, milieu- en diervriendelijk gewerkt wordt." Zijn koeien staan in Berkel de Rodenrijs waar ze grazen op land van Natuurmonumenten.

Remco Filippo was de tweede generatie in het familiebedrijf die genomineerd werd voor de ondernemersprijs; zijn vader John won in 2001 de allereerste editie van de verkiezing. Inmiddels is er veel veranderd bij de fotospeciaalzaak, die allang niet meer op fotografie alleen steunt.

Lees verder op pagina 5

Ook de verkoop van TV's en geluidsapparatuur en het geven van workshops en cursussen zijn tegenwoordig belangrijke bedrijfsonderdelen.

Kirsten Remmers heeft met enorm veel flair, enthousiasme en werklust in slechts drie jaar tijd een dansschool met 430 vooral jonge leden opgebouwd. "Ik heb iets op de markt gezet dat kinderen heel gaaf vinden, het werkt gewoon", zei ze. Het is ook dankzij die kinderen dat ze maar liefst 35 procent van de online stemmen binnensleepte en daarmee de concurrentie ver achter zich liet, gaf ze aan. "Ze hebben hele scholen en voetbalteams op me laten stemmen."

Roger van Houdt is eigenaar van de oudste sportschool van Leiderdorp; sportcentrum Van Houdt werd bijna 52 jaar geleden opgericht door zijn ouders Theo en Henny. Roger kwam aan het roer te staan toen zijn vader in 1993 onverwacht overleed. Ondanks de sterk toegenomen concurrentie onderscheidt Sportcentrum van Houdt zich nog altijd door de persoonlijke benadering van de leden maar ook door de brede aandacht voor een gezond leven en duurzaamheid. Dat hij door de jury tot beste ondernemer werd uitgeroepen, had Roger totaal niet verwacht. "Ik heb helemaal flabbergasted", zei hij oprecht.

Voor de derde keer werd woensdagavond ook de LOV-trompet uitgereikt aan de meest veelbelovende starter. Dat werd de Bel Air Diner, het steak- en hamburgerrestaurant dat sinds 2016 is gevestigd aan de Reaal 1.

De Leiderdorpse Ondernemersprijzen worden om het jaar uitgereikt. De organisatie is in handen van de Leiderdorpse Ondernemers Vereniging en de gemeente Leiderdorp.