Dilemmadebat over zorg in Leiderdorp

vragen n Wordt de bejaarde buurman goed verzorgd als er elke dag iemand langs komt om zijn medicijnen te geven, maar hij de rest van de dag alleen is? Als we praten over goede zorg, bedoelen we dan medische zorg, of bedoelen we betrokken zijn bij elkaar? En moet de overheid dat betalen, of is zorg voor elkaar iets dat er voor iedereen bij hoort?

Over deze en andere vragen gaat het Leiderdorpse zorgdebat dat op 22 februari wordt gehouden in de Dorpskerk aan de Hoofdstraat. Vooruitlopend op de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart vertellen drie zorgdeskundigen hoe zij denken over de zorg voor elkaar in Leiderdorp. Het zijn Ineke van der Zande, voormalig voorzitter van welzijnsorganisatie Libertas Leiden, huisarts Roeland van Velzen en Olaf McDaniel, wethouder zorg in Leiderdorp. Tijdens het debat komen ook diverse mensen aan het woord die zelf mantelzorger zijn of zijn geweest.

Het zorgdebat is onderdeel van de Leiderdorpse dilemmadebatten die de Protestantse Gemeente Leiderdorps organiseert. In oktober vond het eerste debat plaats, toen over voltooid leven. "Nu hebben we gekozen voor het onderwerp zorg, omdat dat thema goed past bij de komende verkiezingen", zegt Huibrecht Bos namens de organisatie. "Als we gaan stemmen, is het goed om onszelf af te vragen: van wie verwachten we het nou eigenlijk? Wat is wiens verantwoordelijkheid? Met dit debat willen we mensen aan het denken zetten, zodat zij na afloop aan een ander kunnen vragen: wat vind jij er nou eigenlijk van?"

Bos constateert dat het in onze samenleving heel gewoon is om hulp te vragen, bijvoorbeeld op school, op de hockeyclub en in de kerk. Voor mensen die eenzaam zijn is het echter heel lastig om hulp te vragen. Ook constateert hij dat we veel tijd besteden aan de zorg voor jonge kinderen, en minder aan mensen in de laatste periode van hun leven. Er wordt vaak gezegd dat de overheid meer geld in de zorg moet steken. Bos: "Als er vijftig procent meer thuiszorg is, ben je er dan? Ik vind dat zelf een heel prikkelende vraag. Wat voor leven krijg je als je de professionele zorg efficiƫnt maakt, maar er geen sociaal kader bij zit?"

Iedereen die een mening heeft over dit onderwerp, of die zich een mening wil vormen, is welkom. De bijeenkomst duurt van 20.15 tot 21.30 uur. Vanaf 19.45 uur is de zaal open. Bezoekers kunnen een vrijwillige bijdrage geven.


Rijbewijskeuring voor senioren bij ActiVite

Keuring n Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hiervoor terecht bij de RijbewijskeuringsArts op 12 en 26 februari, 12 en 26 maart en vervolgens minimaal twee keer per maand bij de Thuiszorg ActiVite aan de Simon Smitweg 8 in Leiderdorp.

Leden van de thuiszorg kunnen contact opnemen met ActiVite, telefoon (071) 5161415. Niet-leden kunnen bellen naar het landelijke afsprakenbureau: (036) 7200911.

Zelf een datum reserveren kan via de website www.rijbewijskeuringsarts.nl. Hier is ook alle informatie over de tarieven te vinden.

Wie gekeurd wil worden, moet vooraf een Eigen Verklaring met Geneeskundig Verslag kopen. Het keuringsformulier (Eigen Verklaring) is verkrijgbaar bij de gemeente en via internet op mijn.cbr.nl (inloggen met DigiD).

De verwerking en beoordeling van de Eigen Verklaring door het CBR kan tot drie maanden in beslag nemen. Geadviseerd wordt om ten minste vier maanden voor het verlopen van de geldigheid van het rijbewijs een afspraak te maken voor een keuring.