Geassisteerd door kinderen ondertekenen wethouder Olaf McDaniel (3e van rechts) en bestuursleden Jeanine van Jaarsveld, Frank Versteegen en Bram Herpers van buurtvereniging Op Dreef het adoptiecontract.
Geassisteerd door kinderen ondertekenen wethouder Olaf McDaniel (3e van rechts) en bestuursleden Jeanine van Jaarsveld, Frank Versteegen en Bram Herpers van buurtvereniging Op Dreef het adoptiecontract. Foto: Nelleke Thissen

Speelplek, moestuin en ontmoetingsplaats ineen

n Buurtvereniging Op Dreef adopteert speelplaatsje

Tekst en foto: Nelleke Thissen

contract n Buurtvereniging Op Dreef adopteert de speelplek tussen Vossiuslaan, Luykendreef en Reviusdreef. Eigendom van de gemeente. Beide partijen hebben het contract daartoe afgelopen vrijdag getekend. Het wordt niet alleen een kinderspeelplek maar ook een bijzondere ontmoetingsruimte voor alle bewoners van de drie straten, zo licht voorzitter Frank Versteegen de plannen toe.

De kiem voor het adoptieplan is in mei vorig jaar gelegd. Voor de bewoners van de drie betrokken straten wordt het dan duidelijk. De gemeente Leiderdorp zal, conform haar speelruimteplan, geen verder onderhoud meer plegen aan het speeltuintje Vossiuslaan, maar aan bewoners vragen mee te denken over een nieuwe inrichting. Om toekomstige verpaupering te voorkomen steekt een aantal bewoners de koppen bij elkaar.

Eerste wapenfeit is de oprichting van buurtvereniging Op Dreef. Een naam die verwijst naar sporthal Op Dreef die hier ooit stond. De eerste activiteiten, een tweetal barbecues, verlopen succesvol. Echter, belangrijk speerpunt voor de nieuwe vereniging vormt de speeltuin. In navolging van buurtverenigingen De Kruidentuin en Cees Nooteboompad die ook speelplekken adopteerden, neemt een clubje enthousiastelingen in november contact op met de gemeente. En dan gaat het snel. Na de nodige procedures hebben wethouder Olaf McDaniel (gemeente) en Frank Versteegen (Op Dreef) afgelopen vrijdag het contract getekend. De gemeente blijft eigenaar. De buurtvereniging neemt de dagelijkse exploitatie voor haar rekening. Een concept dat volgens de wethouder prima past in het collegebeleid om zoveel mogelijk verantwoordelijkheden aan de burgers te geven. Samen wordt nu gewerkt aan de verdere plannen.

McDaniel noemt de inrichtingsideeën voor de nieuwe adoptieplek heel interessant. De initiatiefnemers willen deze niet alleen voorzien van speelattributen, maar ook van een moestuin, fruitbomen, een wilgentunnel en tafeltennistafel. "We gaan er nu mee aan de slag. Het wordt een ontmoetingsruimte met leuke activiteiten voor jong en oud", verzekert Versteegen. De buurtvereniging hoopt de inrichting voor de zomer klaar te hebben. "In september organiseren we een barbecue met de groenteoogst uit de nieuwe tuin", zo belooft de voorzitter.