Alle gelukkige winnaars bij elkaar. : Foto: PR
Alle gelukkige winnaars bij elkaar. : Foto: PR Foto: PR

Rabobank Wensenfonds helpt acht Leiderdorpse initiatieven op weg

Cheques n Ruim €30.000 uit het Wensenfonds van de Rabobank Leiden-Katwijk werd vorige week woensdagavond uitgereikt aan verenigingen en stichtingen uit Leiderdorp. De overhandiging van de cheques vond plaats tijdens de drukbezochte feestavond rond de Leiderdorpse Ondernemersprijzen in het gemeentehuis.

Directievoorzitter Erik Versnel blikte kort terug op 2017. Het afgelopen jaar werden er 140 verenigingen en stichtingen met €300.000 gesponsord en met zo'n €200.000 gesteund door donaties. "Voor Rabobank Leiden–Katwijk zijn deze organisaties cruciaal voor de samenleving. Ze maken de samenleving mooier", aldus Versnel. Voor de bank is de term 'dichtbij' belangrijk. "Steeds meer bedrijven vestigen zich verder weg, wij willen juist dichtbij blijven. We hebben een bank in het dorp, maar ook mobiele adviseurs die bij klanten thuis komen. Voor ondernemers zijn we dichtbij, we zijn bijvoorbeeld wekelijks aanwezig bij AREA071. We zijn meer dan een bank. We willen een deel van onze winst teruggeven aan de samenleving via het Rabobank Wensenfonds."

Toen was het tijd om de cheques uit te reiken. Alle genomineerden werden op het podium geroepen. Kinderopvang Floreokids kreeg het maximale bedrag van €5.000 als bijdrage in de aanschafkosten van een nieuw speeltoestel voor op het schoolplein. Basisschool Regenboog wilde ook een nieuw speeltoestel en kreeg daarvoor hetzelfde bedrag. De Leiderdorpse Reddingsbrigade had nieuw lesmateriaal nodig en kreeg van het Wensenfonds daarvoor €2.000. De Protestantse Gemeente wil het orgel in de Dorpskerk repareren, daarvoor ontvingen ze een cheque van €5.000. Het Leiderdorps Museum gaat met de tijd mee en wil het erfgoed digitaliseren. Zij kregen daarvoor €2.500. Stichting Muziekonderwijs Leiderdorp kreeg €4.500 voor het minitheater dat de muziekschool wil bouwen in het nieuwe onderkomen aan de Berkenkade. Stichting Vrienden van de Koningin Julianaschool mocht voor €2.275 een nieuwe geluidsinstallatie aanschaffen. En Nieuw Buitenzorg ging naar huis met €3.808 die gebruikt zal worden voor een nieuwe beamer. Het publiek mocht vervolgens stemmen welk initiatief nog eens €500 extra mee kreeg. Dat werd Stichting Muziekonderwijs Leiderdorp.

Elk jaar kunnen verenigingen en stichtingen, die klant zijn van de Rabobank Leiden-Katwijk een wens indienen bij het Wensenfonds. Vervolgens maakt een jury de nominaties bekend en mogen klanten stemmen op hun favoriete wens. Hoe meer stemmen, hoe groter de bijdrage aan de wens met een maximum van €5.000.


D66 van deur tot deur in Kerkwijk

verkiezingen n Het hele jaar door gaat D66 Leiderdorp op verschillende manieren in gesprek met inwoners: op straat, bij bijeenkomsten, via social media. De afgelopen week gebeurde dit met het zogenaamde canvassen, gesprekken aan de voordeur. De top-6 van de kandidatenlijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen ging op bezoek in de Kerkwijk. De ontvangst in het Oude Dorp was allerhartelijks en de gesprekken leerzaam.

Doel van het canvassen is om in gesprek te komen over de zaken die spelen in de wijk en het dorp. Wat bevalt er? Wat kan er beter? Wat zou de gemeente daarin kunnen betekenen? Verreweg de meeste inwoners van de Kerkwijk zijn erg tevreden over de gemeente en hun wijk. Toch is er natuurlijk ook wel wat op te merken: over de staat van het riool en de kolken, over het groenonderhoud, over vervaarlijk zwiepende bomen tijdens de afgelopen stormen, over het verkeer. Soms zijn inwoners ontevreden over de gemeente, als problemen niet of veel te langzaam worden opgelost of als een hulpvraag keer op keer niet goed wordt behandeld.

De komende weken gaan de D66-ers ook nog de deuren langs in andere wijken van Leiderdorp.

D66-ers gaan langs de deuren in de Kerkwijk. | Foto: PR