Honden kunnen ruiken hoe laat het is.
Honden kunnen ruiken hoe laat het is. Foto:

Tijd

De tijd vliegt, zeker deze ene maand. Vier volle weken en dan zit ie er al weer op. Na 28 dagen is het de beurt aan maart.

Mensen hebben besef van dat zo merkwaardige verschijnsel tijd. Van vroeger en van later, van twee uur geleden tot over een half uur. Hoe zit dat met dieren? Snappen honden iets van tijd, hebben ze enig besef van verleden, heden en toekomst?

Als je het de baasjes vraagt, zullen de meesten overtuigd 'ja' knikken. Zeker weten! Fikkie weet exact wanneer ie eten krijgt en uitgelaten wordt, Boris loopt altijd naar de deur keurig vijf minuten voordat de baas thuis komt van het werk. Hij weet precies hoe laat het is!

Natuurlijk, zoals vele dieren, homo sapiens incluis, hebben honden een zogeheten biologische klok. Maar dat is nog geen tijdsbesef. Dat is simpelweg de roep van het lichaam om eten, drinken, rust, slaap.

Er zijn echter weinig zaken die niet wetenschappelijk zijn onderzocht. Het tijdsbesef van honden is dan ook eveneens bestudeerd. Niet dat nu voor altijd duidelijk is hoe het zit, maar het heeft toch prikkelende resultaten opgeleverd. Zoals het sterke vermoeden dat honden wel degelijk iets als tijdsbesef hebben: via hun neus. Honden ruiken

Fikkie en Boris kijken niet op de klok, nee, zij ruiken het!

de tijd! Onze (lucht)omgeving verandert namelijk voortdurend van samenstelling en met hun scherpe reukvermogen pikken honden hieruit signalen op. Zo is de lucht van de naar het werk vertrokken baas in de ochtend nog goed in huis te ruiken, maar verdwijnt zijn geur langzaam maar zeker in de loop van de dag. En aan het einde van de middag is de samenstelling van de lucht zo veranderd, dat de hond dat door heeft en daardoor 'weet' dat de baas zo thuis zal komen. Fikkie en Boris kijken niet op de klok, nee, zij ruiken het!

Maar ach, wat doet het er eigenlijk toe of honden weten hoe laat het is.

Zeker zolang ze als het echt 'nodig' is maar aangeven dat het de hoogste tijd is…

Zie ook facebook Platform Hondenweer – HVL

Afbeelding