Afbeelding
Foto: PR

Groene vingers

Joop van Huut (zie foto) zet zich als voorzitter van schooltuinvereniging de Sterrenkers met een groot team vrijwilligers het gehele jaar in zodat leerlingen van de Leiderdorpse basisscholen meer leren over natuur en milieu.

Leerlingen uit groep 6 krijgen allemaal een eigen stukje tuin waar zij groenten en bloemen kweken. Vanaf eind maart tot de herfstvakantie komen zij wekelijks een uurtje langs met de hele klas. Per groep zijn er minimaal twee vrijwilligers aanwezig die uitleg geven over het zaaien en oogsten van de gewassen en helpen bij het onderhouden van de tuintjes. De kinderen krijgen een ontzettend leuk boekje mee naar huis met heerlijke recepten die gemaakt kunnen worden van de zelfgekweekte groenten. Op het complex is ook een overdekte instructiehoek waar uitleg wordt gegeven.

Joop heeft in 2004 het initiatief genomen tot heroprichting van de schooltuinen nadat de gemeente

Kinderen helpen met hun eigen tuintje

ze had wegbezuinigd. Door contacten bij o.a. volkstuinvereniging De Bloemhof en het aanschrijven van diverse Fondsen is de Sterrenkers nu een prachtige educatieve groenruimte in sportpark De Bloemerd.

Naast de vrijwilligers die de lessen verzorgen zijn er ook vrijwilligers die op woensdagochtend zorgen dat het tuincomplex van De Sterrenkers er mooi bij ligt. "Er is altijd plaats voor nieuwe aanwas, we streven naar een mooie afspiegeling van de maatschappij" aldus Joop. "Lang niet alle vrijwilligers hebben een achtergrond in groen."

Wil jij je ook inzetten voor de schooltuinen? Mail dan naar info@schooltuinleiderdorp.nl of bel 071-5895032.