Vijftien bomen om en veel schade aan daken

Stormschade n De storm van donderdag 18 januari heeft ook in Leiderdorp flink wat schade aangericht aan daken en aan bomen.

De gemeente meldt dat er vijftien bomen zijn gesneuveld die op openbaar terrein stonden. Ook zijn er veel takken afgebroken. Donderdag en vrijdag is hard gewerkt aan het opruimen van bomen en takken die op de wegen lagen. Inmiddels is ook gestart met het controleren van de staat van beschadigde bomen. In principe worden de omgevallen bomen vervangen door nieuwe exemplaren, zo laat de gemeente weten.

Veel daken hebben ook te lijden gehad van de wind. Grote aantallen dakpannen zijn gesneuveld maar op een aantal plekken ging het verder dan dat. Van een flat aan de Houtschans is een deel van het dak omgeklapt en zijn gevelplaten weggewaaid. Aan de Lijnbaan zijn bij een appartementengebouw dakplaten van een overkapping losgerukt door de wind. Aan de Muzenlaan waaide een deel van een dak van een woning af en aan de Mauritssingel sneuvelde het dak van een dakkapel.

Voor de Leiderdorpse brandweer was het een drukke dag. "We zijn van 9 uur 's ochtends tot 3 uur 's middags continue in touw geweest", vertelt ploegchef Arno Sormani. "Daarna zijn we doorgegaan naar Leiden om de brandweer daar te assisteren."


Geen vlaggen in raadszaal

VERVOLG VAN VOORPAGINA

"Geen enkel debat wordt er beter van als we hier een wapperende vlag hebben hangen", stelde VVD fractievoorzitter Ino Cooijmans. Hij vroeg zich ook af waar het einde was. "Waarom niet meteen ook de vlag van Zuid-Holland erbij, en de Europese vlag?"

GroenLinks fractievoorzitter Jeannette Hofman vond dat in de raadszaal al voldoende symbolen van verbondenheid en Leiderdorps identiteit aanwezig zijn. "We hebben een mooi uitzicht op de foto van de koning, we zien de hele geschiedenis van Leiderdorp in kunstwerken aan de wand en op het spreekgestoelte staat het wapen van Leiderdorp. Om daar ook nog vlaggen bij te zetten, is totaal onnodig."