Vacatures in regio lastiger te vervullen

werkgelegenheid n Steeds minder inwoners van Holland Rijnland krijgen een werkloosheidsuitkering (WW). Tegelijkertijd zijn er steeds meer vacatures. Daardoor is het lastiger om vacatures in te vullen.

Eind december 2017 waren er 8679 WW-ers in de regio, wat neerkomt op 3 procent van de beroepsbevolking. Een jaar eerder lag dit percentage nog op 3,8 procent. De daling komt vooral door het aantrekken van de werkgelegenheid in de sectoren zorg & welzijn, detail- & groothandel en financiƫle & zakelijke diensten.

Aan de andere kant zijn er flink wat vacatures bij gekomen: 21.400, een groei van 17 procent. Dat betekent dat werkgevers vaak meer moeite hebben mensen te vinden. In de zorg gaat onder andere om (gespecialiseerd) verpleegkundigen, artsen en medisch praktijk assistenten. In de bouw is de arbeidsmarkt krap voor bouwarbeiders, loodgieters & pijpfitters, elektriciens & elektromonteurs en timmerlieden. Daarnaast zijn vacatures voor ICT'ers, hooggekwalificeerd economisch-administratief personeel, juristen, sommige typen horecapersoneel en vrachtwagenchauffeurs moeilijk in te vullen. Overigens lukt het ruim twee derde van de werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures uiteindelijk vaak wel mensen voor die banen te vinden.


Zagen in Cronesteyn

onderhoud n Op vrijdag 26 januari van 9.30 tot 14.00 uur zijn vrijwilligers weer actief om het polderlandschap in het Leidse park Cronesteyn te onderhouden. Deze vrijdag wordt gewerkt aan twee klussen. Een lichte klus bestaat uit het onderhoud van het griend. Er worden staken gezaagd en gebundeld. Een deel wordt bewaard voor kinderactiviteiten in de zomer. Van een ander deel wordt een takkenril gemaakt: de ideale schuilgelegenheid voor vogels en kleine zoogdieren.

Het zware werk wordt gedaan in het moeras. Hier worden de elzen aan de waterkant uitgestoken zodat de moerastuin weer een open karakter krijgt. Dit heeft een gunstig effect op de soortenrijkdom van het bloemrijke grasland in het moeras.

Wie mee wil helpen is welkom. De vrijwilligers verzamelen bij de ingang van de Tuin van de Smid. Vooraf opgeven kan (maar is niet verplicht) via e-mail doeninpoldergroen@gmail.com. Kijk voor meer informatie op de website www.polderparkcronesteyn.nl/natuurbeheergroep.html.