Ingrid Fu met de poster van de inzamelactie.
Ingrid Fu met de poster van de inzamelactie. Foto: Esther luijk

Geldinzamelactie voor chronisch zieke Demi Fu

noodklok n Het kampuitje in groep 8 werd voor al haar klasgenoten een mooie herinnering, maar voor Demi Fu (20) uit Leiderdorp mondde het uit in een nachtmerrie. Toen ze twaalf was liep ze daar de ziekte van Lyme op, waardoor ze al ruim acht jaar aan huis gekluisterd is. De laatste drie jaar is ze amper haar bed nog uitgekomen. Moeder Ingrid Fu luidt nu de noodklok. Zij wil haar dochter laten behandelen in een kliniek in Duitsland, waar 35.000 euro voor nodig is. "We willen zo graag dat ze gewoon weer naar buiten kan, een baantje kan nemen of naar de stad kan fietsen. Dat zou al prachtig zijn."

Tekst en foto: Esther Luijk

Het begon met een oorontsteking die elf weken aanhield, gevolgd door duizeligheid, extreme vermoeidheid, zweetaanvallen, bot- en spierpijn en nog meer kwalen. De artsen stonden voor een raadsel. "We zijn alle artsen afgelopen die we konden bedenken: de cardioloog, longarts, neuroloog, psychiater, noem maar op, niemand wist wat het was", vertelt Ingrid. "Er is letterlijk tegen ons gezegd: misschien is er over vijftien jaar een naam voor, maar nu nog niet."
Het ging slechter en slechter met Demi en haar ouders wilden niet zomaar opgeven. Anderhalf jaar geleden kwamen ze uit bij MeCeBi, een medisch centrum gespecialiseerd in biofysische geneeskunde. "Daar kwam uit testen dat ze de ziekte van Lyme heeft en dat haar hele immuunsysteem overhoop ligt. Demi onderging behandelingen met voedingssupplementen, die tijdelijk voor wat verbetering zorgden."
Maar een echte oplossing werd er niet gevonden voor Demi. Ingrid: "De gezondheidszorg met betrekking tot Lyme staat nog in de kinderschoenen in Nederland. In Duitsland en Amerika zijn ze al een stuk verder. In Duitsland is een kliniek waar ze door middel van een stamcelbehandeling het immuunsysteem als het ware kunnen resetten. We volgen een aantal mensen met dezelfde ziekte als Demi die nu de behandelingen ondergaan op internet, en de resultaten zijn veelbelovend. We willen hier graag naartoe met Demi, maar de kosten bedragen zo'n 35.000 euro."
Ingrid hoopt met de behandeling haar dochter weer een toekomst te kunnen geven. "Het zal waarschijnlijk nooit meer helemaal worden zoals het was. Maar al krijgt ze maar 60 of 70 procent van haar energie terug, dan kan ze al zoveel meer. Ze heeft nooit kunnen leven als een normale tiener, nooit lekker kunnen winkelen of sporten. We willen haar zo graag haar leven teruggeven."

Half december plaatste Ingrid een oproep tot crowdfunding op Facebook en uit alle hoeken kwam hulp. "Er zijn zoveel mensen die ons willen sponsoren, echt hartverwarmend", vertelt de moeder. "Een buurvrouw haakt hartjes en verkoopt ze voor Demi. Een vriendin gaat een van haar schilderijen veilen, een andere vriendin maakt er verkoopt sierraden. We gaan zelf nog meedoen aan Lopen voor Lyme, een sponsorloop in april. Een team van acht mensen gaat onder de naam 'Demi's Devils' geld inzamelen. Sinds half december is er al 14.000 euro opgehaald, echt geweldig. We hopen natuurlijk dat nog veel meer mensen ons willen helpen, want we zijn er nog lang niet! Elke euro helpt!"

Wilt u Demi helpen? Doneren kan via www.lopenvoorlyme.nl/team/demis-devils, of rechtstreeks via NL09 INGB 0660 2970 94 t.n.v. D. Fu, o.v.v. Donatie Behandeling Demi Fu. Meer informatie is te vinden op www.facebook.com/reddemisleven.


Discussie Menswording voorbarig

Door: Corrie van der Laan

politiek n Een meerderheid van de Leiderdorpse gemeenteraad vindt het nog veel te vroeg om nu al een discussie te starten over de toekomst van de Menswordinglocatie. De meeste fracties willen hier pas inhoudelijk over praten als er daadwerkelijk een plan voor de locatie wordt ingediend bij de gemeente. En dat is tot nu toe nog niet gebeurd.

In november werd bekend dat de voormalige RK Menswordingkerk op de hoek van de Gallaslaan en het Heelblaadjespad verkocht was aan een projectontwikkelaar die het gebouw wil afbreken om er appartementen te bouwen. Dat zorgde voor een hoop onrust, vooral onder oud-parochianen die liever zouden zien dat de kerk een tweede leven krijgt als bijvoorbeeld een buurtgebouw. Om woningbouw mogelijk te maken, moet het bestemmingsplan gewijzigd worden. Naar aanleiding van vragen van de CDA-fractie liet het college van B en W in december weten daar geen voorstander van te zijn. Volgens B en W maakt de centrale ligging het gebouw juist bij uitstek geschikt voor diverse maatschappelijke activiteiten.

Oppositiepartijen D66 en GroenLinks vonden die stellingname eigenaardig, vooral omdat het college de locatie kort daarvoor nog hadden aangemerkt als potentiƫle plek voor woningbouw. Tijdens de raadvergadering van maandag waarschuwde D66-raadlid Ed Grootaarts het college dat zo'n switch risico's inhoudt. "Bij een rechtszaak ga je voor gaas."

GroenLinks, VVD, LPL en PvdA benadrukten dat de raad niets te maken heeft met de verkoop van het gebouw, dat is een kwestie tussen private partijen. De raad komt pas in beeld als er een plan ingediend wordt waarvoor het bestemmingsplan gewijzigd moet worden. "Dan pas kunnen we een oordeel geven", aldus PvdA fractievoorzitter Joyce van Reijn, die wel meegaf dat wat er ook gebeurt op de locatie het "moet passen in de omgeving, en de leefbaarheid in de wijk moet gegarandeerd zijn."