Engelendaal is geen sluipmoordenaar maar levensader

De vraag 'De Engelendaal …. levensader of sluipmoordenaar?' in het LW van 17 januari jl. laat zien hoe de zorg om luchtkwaliteit leeft bij bewoners van een drukke weg. Maar is het sombere beeld dat Fons Bitter schetst wel terecht? Uit Europees onderzoek van een paar jaar geleden blijkt dat de meeste mensen denken dat de luchtkwaliteit is verslechterd de laatste jaren, met het toegenomen verkeer. Maar niets is minder waar.

Elk jaar, in september, publiceert het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) de statistiek emissies van het (Nederlands) wegverkeer, met daarin o.a. de waarden voor fijnstof en stikstofoxiden. En elk jaar is dat weer een goednieuws bericht, omdat de emissies maar blijven dalen. Zodat het wegverkeer in 2016 liefst 86 procent minder fijnstof uitstootte dan in 1990, en 73 procent minder stikstofoxiden. Let wel: ondanks de enorme toename van het aantal voertuigen in de afgelopen decennia.

Ook de flinke toename van de levensverwachting laat zien dat onze leefkwaliteit, inclusief de lucht die we inademen, er op vooruit is gegaan. Er is dus voor de bewoners van de Engelendaal (en andere drukke wegen) minder reden tot zorg, dan Fons Bitter suggereert. Jammer genoeg verzwijgen o.a. milieuorganisaties als Milieudefensie maar ook de meeste politieke partijen deze zeer positieve ontwikkeling, alsof ze belang hebben bij het aanwakkeren van angst en onvrede.

Niet onvermeld mag blijven dat ook de recente herinrichting van de Engelendaal voor verbetering van de leefbaarheid heeft gezorgd, o.a. door toepassing van stiller asfalt. Echt stil zal het er nooit worden, maar ook banden maken steeds minder lawaai.

Een sluipmoordenaar is de Engelendaal dus niet, wel een levensader. Het is immers dé route voor ambulances naar Alrijne, en voor andere hulpdiensten. Maar niemand zal zich hopelijk ooit over sirenes beklagen, wel over toenemend gebrek aan respect voor hulpverleners.

sluipverkeer?

Een goed punt dat Fons aanstipt, is de neiging in Leiderdorp om in verband met vermeend sluipverkeer verkeersstromen te verleggen. Het volstrekt onnodige éénrichtingsverkeer op de Lijnbaan is daar een voorbeeld van. Zo wordt de Engelendaal alleen maar drukker. Leiderdorp telt volgens de Kerncijfers van Holland Rijnland zo'n 14.000 auto's (inclusief bestel- en vrachtauto's) en 3.000 motoren en scooters, en ja, al die voertuigen zijn er niet om naar te kijken. Van maatregelen die er toe leiden dat Leiderdorpers en bezoekers nog meer omwegen moeten maken om van en naar de Baanderij te komen wordt niemand beter, en de lucht evenmin. Wanneer mensen de meest logische route kiezen om van naar A naar B te komen, meestal de route die hun navigatie aangeeft, is dat geen 'sluipverkeer'. Het begrip wordt vaak onterecht gebruikt.

Tiddo Bresters

al 37 jaar woonachtig langs de A4 in Leiderdorp