Het Leids zeemanskoor Rumor di Mare. | Foto: PR
Het Leids zeemanskoor Rumor di Mare. | Foto: PR Foto: PR

Zeemanssmart van Rumor di Mare

shanties n Het Leids Zeemanskoor Rumor di Mare treedt zondagmiddag 28 januari op in het Huis van de Buurt, het buurtcentrum in de Kooi. Rumor di Mare zingt meerstemmige zeemanssmart, traditionele shanties en liederen van de zee voor de wijkbewoners, maar iedereen is welkom en de toegang is gratis.

Zeemanskoor Rumor di Mare onderscheidt zich door een uitgebreid en eigenzinnig repertoire en is winnaar van diverse festivals. De leden komen uit de gehele Leidse regio. Tijdens optredens in binnen- en buitenland vertolkt het koor als geen ander de sfeer van de traditionele shanties en zeemansliederen, maar ook roeiliederen vanuit de hele wereld. Onder professionele leiding van dirigent Harm Huson, en met begeleiding van diverse muzikanten, wordt met een aanstekelijk enthousiasme een internationaal repertoire van bekende en vooral ook minder bekende liederen ten gehore gebracht. Niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Frans, Engels, (plat)Duits, Russisch, Pools, Indonesisch en Afrikaanse talen. Soms is de zang ruig en opzwepend, zoals de zee kan zijn. Dan weer ingetogen, bij sfeervolle luisternummers. .

Het optreden in de Kooi is van 14.30 tot ongeveer 16.00 uur. Het Huis van de Buurt is te vinden aan de Driftstraat 49 in Leiden Noord.


Muzikaal Tuynieren op de zondag

akoestisch n Tijdens de eerste editie van Muzikaal Tuynieren in de Hollandsche Tuyn van dit jaar, op zondagmiddag 28 januari, staat een oude bekende op het podium: het akoestische duo Voices-Strings-Things. Zangeres Helen en zanger/gitarist Peter Paul hebben als speciale gast Randy Kip die de percussie voor zijn rekening neemt.

Het repertoire bestaat uit allerlei muzikale stijlen, van easy-listening tot rock. Het voornaamste instrument is de semi-akoestische gitaar, aangevuld met twee stemmen en diverse 'rhythm-things'. Voices-Strings-Things speelt van fluisterzacht op de achtergrond tot feestelijk hard.

Het optreden is van 16.00 tot ca. 18.00 uur. De toegang is gratis.

Zoals gebruikelijk kan na afloop van het optreden genoten worden van een eenvoudige maar smakelijke maaltijd voor slechts € 12,50 per persoon. De dagschotel bestaat dit keer uit gegrilde kogelbiefstuk, pepersaus, Provençaalse aardappeltjes, witlof met ham en kaas. Vooraf reserveren is gewenst en kan via tel. (071) 541 14 64. De Hollandsche Tuyn ligt aan de Hoofdstraat 24 in Leiderdorp.


Odes aan Simple Minds en R.E.M.

tributebands n Op zaterdagavond 3 februari staan in De Schuur in Hoogmade twee tributebands klaar. 1984 (Simple Minds) en Men on the Moon (R.E.M.) zorgen voor een avond vol rock- en popmuziek: om te luisteren, op te dansen én om een gezellig biertje bij te drinken.

1984 (spreek uit op z'n Engels) is een Nederlandse Simple Minds tributeband. Vernoemd naar het releasejaar van 'Sparkle in the rain', een van de beste albums van de van oorsprong Schotse band. 1984 brengt tijdens zijn optreden in De Schuur het beste van de Simple Minds op het podium, met minstens zoveel energie als de band in de jaren tachtig zelf on stage had. Dat wordt genieten van golden oldies als 'Don't you forget about me', 'Alive and kicking', 'Promised you a miracle' en 'Belfast child', maar de tributeband brengt – met Eugene Hoppenbrouwers als de Hollandse equivalent van Jim Kerr – ook verschillende pareltjes uit de new wave-periode.

De tweede tributeband van de avond, Men on the Moon, brengt een ode aan R.E.M., een van de belangrijkste bands in de geschiedenis van de (alternatieve) popscene. Bekend van songs als 'Losing my religion', 'The one I love', 'Everybody hurts' en 'Shiny happy people', een megahit samen met zangeres Kate Pierson van de B52's. Men on the Moon brengt alle bekende songs van R.E.M. en nog veel meer. Zelfs Calling Jamaica live, een nummer dat R.E.M. zelf niet aandurfde omdat het live een lastige is.

De optredens starten om 21.00 uur. De Schuur ligt aan de Schoollaan 2 in Hoogmade. Kaarten kosten € 12,50 in de voorverkoop (te bestellen via e-mail info@nkjbhoogmade.nl) en € 15,00 aan de deur.


Muziek In Huis met ensemble Anemoi

klassiek n Zaterdagmiddag 3 februari geeft ensemble Anemoi een concert in Verpleeghuis Leythenrode. Belangstellenden zijn van harte welkom.

Het ensemble bestaat uit fluitiste Jacqueline van der Zwan en harpiste Carla Bos. Ze brengen een gevarieerd klassiek programma met 'de Dierencanon'; muziek en verhalen over dieren in de klassieke muziek. Jacqueline en Carla kennen elkaar al jarenlang en sinds eind 2014 vormen ze een muzikaal duo.

Het concert begint om 14.45 uur en duurt tweemaal een half uur. De entree is gratis. Consumptiebonnen voor koffie of een drankje zijn vooraf verkrijgbaar bij de receptie.

Het concert wordt georganiseerd door de St. Muziek in Huis met steun van verschillende donateurs.

Afbeelding