Rechts het charter, links het jute bewaarzakje dat als opschrift heeft:  'Eygen Brieven van 't Lant onder Leyderdorp aan den Omme Dijk in de Munnike Polder'. | Foto: PR
Rechts het charter, links het jute bewaarzakje dat als opschrift heeft: 'Eygen Brieven van 't Lant onder Leyderdorp aan den Omme Dijk in de Munnike Polder'. | Foto: PR Foto:

Museum toont bijzonder charter

Eind mei 2017 werd op een veiling in Haarlem een collectie van 25 stukken, merendeels eigendomsbewijzen, aangeboden die betrekking hebben op onroerend goed gelegen in de Munnikkenpolder te Leiderdorp in de periode 1451 tot 1815.

Erfgoed Leiden en de gemeente Leiderdorp hebben deze stukken gekocht en ter beschikking gesteld aan het Leiderdorps Museum. Een van deze charters en een jute zakje dat gebruikt werd voor het bewaren van de akte zijn te zien in het Leiderdorps Museum.

Vrijwel alle stukken hebben betrekking op de Munnikkenpolder in Leiderdorp. Deze oude polder, gesticht in 1457, werd in de 15de eeuw aan de zuidoostzijde begrensd door de Does, aan de zuidwestzijde door de Munnikkenwatering en de Leisloot, aan de noordoostzijde door dezelfde Leisloot en door de Dwarswetering. Van de Leysloot zijn delen nog terug te vinden in het huidige Leiderdorp.

De oudste akte beschrijft het transport, de overdracht, van zes morgen land te Leiderdorp door Jan Gerytsz. die Bruyn aan Louwerijs Willemsz. Deze overdracht vond plaats op 9 maart 1450.

De daarop in ouderdom volgende akte is de Akte van transport van "een woning met erf, potinge en plantinge groot omtrent tien hond gelegen te Leiderdorp aan de Ommedijk door de erfgenamen van mr. Jan Woutersz. Mouthaen en Katrijn Mourinsdr. aan Joris Christiaensz. Crudenier te Leiden, 15 februari 1604, met retroacta, 11 maart 1486 en 7 augustus 1581".

De akte die te zien is in het Leiderdorps Museum betreft de overdracht van land gelegen aan twee campen in de Munnikenpolder en wel drie morgen, twee hond en zes roeden groot. De gronden liggen:

• ten noordoosten van de Dwarswatering en

• ten zuidoosten van land van de weduwe van Jan Meijndertz van Aeckren en

• ten zuidwesten van de Monnickekade

• ten noordoosten van land dat Gommarus al bezat.

Het grondgebied werd verkocht door de erfgenamen van Eva van Raephorst, dochter van Adriaen Gijsbertsz. van Raephorst en Elisabeth Dircxdr. van Bronsgeest aan dr. Franciscus Gommaris. De koopsom bedroeg 3.200 karolus gulden. De overdracht vond plaats ten over staan van Nicolaas Claez Moij, Schout van het ambacht van Leiderdorp en de schepenen Willem Fries van Heugelenburch en Jakob Arissz van Heugelenburch.

Oudnederlands

Alle charters zijn met de hand op perkament geschreven in het Oudnederlands. Het schrift en de het taalgebruik is niet makkelijk leesbaar. Daarom wil het Leiderdorps Museum de charters, die in het archief van Erfgoed Leiden en Omgeving zijn ondergebracht, laten onderzoeken door studenten van het Universiteit Leiden. Gekeken moet worden of een uniek stukje geschiedenis van de Munnikkenpolder en Leiderdorp in een helder verhaal weergeven kan worden.

Tekst: Bob Reidsma

Bovenstaand artikel is geschreven aan de hand van van de informatie van Andre van Noort ( ELO ), Peter Diebels en Jirsi Reinders.