Henrie (achter het stuur) en Harvey zijn blij met de nieuwe elektrische dienstauto. | Foto: J.P. Kranenburg
Henrie (achter het stuur) en Harvey zijn blij met de nieuwe elektrische dienstauto. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Blij met elektrische bezemwagen

aanwinst n Sinds vorige week donderdag heeft de gemeente Leiderdorp er een elektrische dienstauto bij. Met de nieuwe bezemwagen doen buitendienst medewerkers Harvey en Hennie voortaan milieu-vriendelijk en geruisloos hun rondes door het dorp om prullenbakken te legen en zwerfvuil op te ruimen.

Eigenlijk had het gemeentelijke wagenpark meteen uitgebreid moeten worden met twee elektrische auto's. Maar een van de twee was in de verkeerde kleur geel gespoten en laat dus nog even op zich wachten.

Wat niet wegneemt dat Leiderdorp straks in totaal vier elektrische dienstauto's heeft. Wethouder Olaf McDaniel (PvdA) van duurzaamheid is er blij mee. "Hiermee zijn we weer een stap dichterbij een van onze doelstellingen uit de duurzaamheidsagenda: het 100 procent verduurzamen van ons wagenpark. Zo dragen wij als gemeente bij aan het verminderen van CO2 uitstoot." Hij wijst er meteen op dat de gemeente het ook voor inwoners aantrekkelijk wil maken om over te stappen op elektrisch vervoer. "Zo kunnen particulieren nu zelf een elektrische oplaadpaal aanvragen. Kijk daarvoor eens op www.goedleiderdorp.nl."

McDaniel nam donderdag samen met zijn collega Jeff Gardeniers (CDA, openbare ruimte) de autosleutels in ontvangst. Gardeniers wees erop dat met de nieuwe auto ook de dienstverlening aan de inwoners optimaal gehouden kan worden. Met de elektrische bezemwagen zorgen medewerkers van Leiderdorp dat de openbare afvalbakken op tijd geleegd zijn en de straten schoon blijven van zwerfvuil. "Maar dit kunnen wij natuurlijk niet alleen. Gooi afval in de daarvoor bedoelde bakken, zo houden wij samen Leiderdorp schoon, heel en veilig!"

De leverancier van de auto overhandigt de sleutels aan wethouder Gardeniers en de oplaadkabel aan wethouder McDaniel. | Foto: J.P. Kranenburg