De roeiers maken de oversteek naar  de Kaagsociëteit tijdens de Zijlhead van 2017. | Foto: J.P. Kranenburg
De roeiers maken de oversteek naar de Kaagsociëteit tijdens de Zijlhead van 2017. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Zijlhead 2018 grootser aangepakt dan ooit

Roeien n De Algemene Leidse Studenten Roeivereniging Asopos de Vliet, gevestigd in Leiderdorp, houdt zondag 4 februari voor de 48e keer de Zijlhead. Dit jaar wordt de achtervolgings-roeiwedstrijd vele malen grootser aangepakt dan voorgaande edities.

Leiden is een echte roeistad. Het hele jaar door laten roeiers in de wateren aan de rand van de stad zien dat het echte krachtpatsers zijn. Door weer en wind glijden de smalle lange boten door het water. Met Leidsche Roei- en Zeilvereniging Die Leythe en de Koninklijke Studenten Roeivereeniging Njord beschikt de stad over verenigingen die regelmatig mensen leveren voor nationale teams. Er zijn al heel wat gouden medailles naar Leiden gebracht.

Ook Asopos De Vliet draagt haar steentje bij tot het succes. De roeivereniging is ontstaan uit een fusie van de herenroeivereniging Asopos en de damesroeivereniging De Vliet. De vereniging telt tegenwoordig ongeveer 540 leden.

Jeugdkamp

Gedurende het weekend van de Zijlhead vindt een trainingskamp voor jeugdroeiers plaatsvinden bij Asopos de Vliet. Van verschillende roeiverenigingen vanuit het gehele land zullen jeugdroeiers toestromen om op het water van de Dwarswetering en de Zijl zich aan elkaar te meten. Dit kamp wordt uiteindelijk afgesloten met de Zijlhead, waarbij de ploegen elkaar over een afstand van 4,3 km achtervolgen en proberen in te halen. Niet alleen de jeugdroeiers, maar ook vele ploegen uit de Leidse regio zullen deelnemen aan dit spektakel. De winnaar van de Zijlhead wordt bepaald aan de hand van streeftijden – de tijden die ploegen komend seizoen willen varen. De ploeg die hier percentueel gezien het dichtst bij zit, wint de Zijlhead. De winnaar zal dus niet de absoluut snelste, maar de relatief snelste ploeg zijn.

Start en finish

Zondag 4 februari starten de ploegen om 10.00 uur ter hoogte van de Spanjaardsbrug op de grens van Leiden en Leiderdorp. De finish ligt 4,3 km later bij het Kaageiland en de Kaagsociëteit. Op de sociëteit van Asopos de Vliet (Zijlstroom 137, Leiderdorp) zal de prijsuitreiking rond 13.00 uur plaatsvinden, waarna met alle deelnemende ploegen, coaches en toeschouwers teruggekeken kan worden op een geslaagde dag.