In het midden Thea Pieterse met om haar heen van rechtsboven met de klok mee Hans v/d Graaf, Jacinta van Harteveld, en roeiers Nienke van Zijl en Nicole Beukers.   | Foto: Peter van Evert
In het midden Thea Pieterse met om haar heen van rechtsboven met de klok mee Hans v/d Graaf, Jacinta van Harteveld, en roeiers Nienke van Zijl en Nicole Beukers. | Foto: Peter van Evert Foto: Peter van Evert

16 bekende Leidenaars en hun liefde voor de stad

ode n Ter gelegenheid van het bereiken van haar zevende kruisje heeft journalist/dichter/tekstschrijver Thea Pieterse een boek het licht doen zien waarin Leidenaars vertellen over hun beste tijd in de stad. Het boek met de titel 'Toptijd in Leiden' is een ode geworden aan de stad waaraan ook Thea haar hart heeft verpand.

Door: Cees Mentink

Wat hebben dichter Anton Korteweg, burgemeester Henri Lenferink, architect Fons Verheijen, jazzpianist Karel Boehlee, stadsgrachtenkenner Aaf Verkade en beeldend kunstenaar Iede Reckman met elkaar gemeen? Ze zijn bekende figuren, zijn verknocht aan Leiden en hebben opvallende prestaties binnen en buiten de muren van de Sleutelstad geleverd. Zij en nog een tiental 'ambassadeurs' uit de wereld van sport, politiek, kunst, bedrijfsleven en wetenschap vertellen in 'Toptijd in Leiden' over hun topmomenten.

Afgelopen vrijdag tijdens de verjaarsdagsborrel van de auteur werd het boek op ludieke wijze en besprenkeld met fruitige wijnen en gele rakkers ten doop gehouden in Hof van Sijthoff aan de Doezastraat. Familie, vrienden, kennissen en geïnterviewden kwamen Thea Pieterse feliciteren en kochten haar boek.

Boeiende verhalen

Dichter Anton Korteweg zegt zeer vereerd te zijn dat schrijver Remco Campert twee van zijn gedichten in de Volkskrant citeerde. Bioloog/kunstenaar Merijn Tinga (De Plastic Soup Surfer) vertelt over zijn strijd tegen de vervuiling. Burgemeester Henri Lenferink gunt ons een blik in zijn ziel en zegt hoe 'crisissituaties het beste in je naar boven halen'. Aya Hu Ma van Restaurant Alexander neemt de lezer mee op haar reis naar het WK Chinees koken. Jazzpianist Karel Boehlee maakt gewag van zijn dramatisch verlopen eerste samenwerking met Jean 'Toots' Thielemans.

Zo hebben alle geïnterviewden een boeiende verhaal. Zestien prachtige portretten, gelardeerd met onder meer speciaal geschoten beelden (van Frank Elkhuizen, Thea's eigen creatieve 'controlfreak').

Ieder verkocht boek levert 5 euro op voor Hospice Issoria

"Samenzijn is samen lachen, samen huilen", zingt Willeke Alberti. Dat samen is ook bij herhaling terug te vinden in 'Toptijd in Leiden'. Dat propageert Thea ook in haar boek. Het lijkt thema en conclusie, want, vindt Thea: "Met zijn allen kun je veel meer dan in je eentje.''

En dit wil Thea Pieterse nog gezegd hebben: "Het boek is een topcadeau voor mij en voor jou. Als verjaardagscadeau wil ik graag dat je Toptijd van mij koopt. Een soort koppelverkoop; ik ben uit de kosten, jij hebt iets moois en de 5 euro verkoopwinst gaat naar Hospice Issoria in Leiden, een huis waar levensverhalen volop aan bod komen.''

'Toptijd in Leiden' kost 22 euro en is onder meer te koop bij kapperszaak Haarzaak aan de Splinterlaan 9 in Leiderdorp en bij de schrijfster die te bereiken is via tel. (071) 5147714 of e-mail pieterse.thea@gmail.com.