Martin Mans, Sander van Marion en Andre Knevel. | Foto: Pieter van der Ploeg
Martin Mans, Sander van Marion en Andre Knevel. | Foto: Pieter van der Ploeg Foto: Pieter van der Ploeg

n Zaterdag 20 januari in de Nieuwe Kerk

Samen zingen wordt        een nieuwe traditie!

Samenzang n Op veler verzoek organiseert Music of Life een grote zangmiddag op zaterdag 20 januari in de Nieuwe Kerk in Katwijk. "We hebben drie bekende organisten die met veel plezier meewerken en verder hopen we op het enorme stemgeluid van de bezoekers", vertelt producent Pieter van der Ploeg enthousiast.

"De welbekende Sander van Marion, oud dirigent van het Katwijks Mannenkoor Jubilate, improviseert samen met de bekende organisten Martin Mans en André Knevel op de mooiste psalmen en gezangen met aansluitend samen zingen. Een concept waar we hopelijk iedereen plezier mee doen. Prachtig orgelspel en direct daarna de machtige samenzang van iedereen."

Opbrengst voor KWF

Van der Ploeg hoopt dat dit evenement ook zal uitgroeien tot een jaarlijks terugkerend begrip. "We willen dat deze zangmiddag een jaarlijks terugkerende traditie wordt. Een middag voor iedereen, voor jong en oud. Het is voor mensen die van muziek houden en graag zingen. Daar hebben ze nu de gelegenheid toe. Sander van Marion, Martin Mans en André Knevel zijn echte iconen. We organiseren deze zangmiddag onder de noemer KWF Music of Life, want de opbrengst van de middag gaat naar het KWF Kankerbestrijding."

Van der Ploeg organiseert veel grote concerten zoals alle Music of Life concerten in het Scheveningse Circustheater en orgelconcerten in de Laurentiuskerk in Rotterdam. "Het lijkt me fantastisch als we er met elkaar een prachtige middag van kunnen maken", zegt hi . "Gelukkig zijn er een aantal sponsoren, die dit evenement mede mogelijk maken. Er is veel aandacht voor deze zangmiddag, het zingen in combinatie met het prachtige en beroemde Van den Heuvel orgel spreekt mensen aan."

Praktische informatie

De zangmiddag van zaterdag 20 januari begint om 14.30 uur. In verband met de te verwachten grote opkomst gaan de kerkdeuren al om 13.45 uur open. Kaarten kosten € 12,50 (tot 15 jaar € 6,-). In de voorverkoop geldt een korting tot € 3,50 korting bij Boekhandel Het Baken aan de Secr. Varkenvisserstraat 37 te Katwijk aan Zee. Online bestellen kan ook via www.laurenskerk.ntk.nl Met de promotiecode: samenzingen2018 wordt ook hier een korting gegeven. Ook is het mogelijk tegen meerprijs op de middag vooraf aan de kerk alsnog een toegangskaart te kopen.

Lezers van het Leiderdorps Weekblad krijgen op vertoon van dit artikel een korting aan de kassa van € 3,50.


Lezing over kosmologie in Sterrewacht

Wetenschap n Johan van Kuilenburg van de Werkgroep Leidse Sterrewacht geeft donderdagavond 25 januari een lezing over kosmologie. De lezing vindt plaats in de prachtig gerestaureerde Oude Sterrewacht bij de Kaiserstaat in Leiden.

Tot het midden van de vorige eeuw was de studie van het heelal vooral een theoretische (en filosofische) aangelegenheid. Met de stormachtige ontwikkeling van reuzetelescopen is de kosmos een volwaardig gebied geworden van wetenschappelijke onderzoek. We kunnen nu waarnemingen doen die reiken tot aan het ontstaan van het heelal. Na een korte inleiding over de historische wereldbeelden, gaat de spreker in op wat er nu direct te zien is van de structuur van het heelal. Bijvoorbeeld: alle objecten in het heelal bewegen van ons af, er is meer beweging in melkwegen dan we direct kunnen verklaren, zwarte gaten, enorme uitbarstingen in (verre) melkweg centra, het nagloeien van de 'big Bang'.

De lezing begint om 20.00 uur. Na afloop geven de vrijwilligers van de werkgroep de bezoeker de gelegenheid de telescopen van de Sterrewacht te bezoeken en – als het weer het toelaat – naar de sterren te kijken. De kosten zijn 4 euro per persoon (inclusief een kopje koffie of thee). Geïnteresseerden moeten zich vooraf aanmelden via www.werkgroepleidsesterrewacht.nl

De Leidse Sterrewacht is in de negentiende eeuw gebouwd op een van de oude bastions tegenover de Witte Singel en ligt naast de Hortus Botanicus. De sterrenkundigen zijn er in 1974 uit vertrokken naar nieuwe gebouwen aan de Wassenaarseweg. Het gebouw aan de Singel, sindsdien Oude Sterrewacht geheten, is daarna gebruikt als tijdelijke huisvesting voor diverse universitaire groepen. Na een grondige restauratie (2009-2011) is het gebouw nu in gebruik bij de Juridische faculteit. De telescopen en koepels worden gebruikt en onderhouden door studenten en vrijwilligers van de Werkgroep Leidse Sterrewacht.

Foto van sterrenstelsel M101 gemaakt op de oude Sterrewacht door de spreker van de avond.