LKO speelt Nederlandse meesterwerken

concert n Het Leiderdorps Kamerorkest (LKO) onder leiding van Dick van Gasteren presenteert Denkend aan Holland 'een concert in klank en beeld' op zaterdag 3 februari in Den Haag en zondag 4 februari in Leiden. In de schijnwerpers staan werken van componisten Jan van Gilse, Willem Pijper en Samuel Schuijer, de laatste met een wereldpremière.

De drie composities van rond de Tweede Wereldoorlog zijn duidelijk door de romantiek geïnspireerd. Als contrast hoor je daarnaast de speelse 'Ouverture Den Haag' van Jurriaan Andriessen die het LKO uitvoert met bijbehorende Haagse promotiefilm uit 1952. Een bijzondere bijdrage aan het concert levert kunstenares Doortje van Ginneken met haar aquarellen, geïnspireerd op deze Nederlandse meesterwerken.

Van Jan van Gilse staat de weinig uitgevoerde Tweede Symfonie op het programma, een grote symfonie die erg Mahleriaans aandoet. Van Willem Pijper speelt het LKO de Zes Adagio's, compacte vrijmetselaarsmuziek waarvan iedere noot een diepere betekenis heeft.
De partituur van de Zomernacht Idylle van Samuel Schuijer werd ontdekt door een LKO-lid in de archieven van het Nederlands Muziekinstituut. Het met de hand geschreven manuscript is door het LKO gedigitaliseerd en waarschijnlijk wordt het werk nu voor het eerst uitgevoerd. Een wereldpremière, dus. Het is een zeer dik geïnstrumenteerd romantisch stuk met mooie lange melodielijnen.
Verder speelt het LKO de Ouverture Den Haag (Ritratto di una cittá) van Jurriaan Andriessen die hij schreef bij een promotiefilm over Den Haag. In de film zie je vele bekende Haagse beelden maar dan in de jaren '50, inclusief het Scheveningse vuurwerk.
De Haagse kunstenares Doortje van Ginneke liet zich voor de aquarellen inspireren door de omgeving waar de meesters hun muziek opschreven. Bij de live muziek wordt het maakproces van de aquarellen op video getoond. De aquarellen worden tentoongesteld en zijn voor een schappelijke prijs te koop voor concertbezoekers.

De concerten zijn op 3 februari om 20.15 uur in de Paleiskerk, Paleisstraat 8, Den Haag, en op 4 februari om 15.00 uur in de Vredeskerk, Van Vollenhovekade 24, Leiden.
Toegang: € 17,50 voorverkoop, € 19,50 aan de zaal, vrienden € 12,50, kinderen t/m 12 jaar € 5.
Meer info en kaarten: www.leiderdorpskamerorkest.nl.


Craobh Rua

Folkconcert n De uit Belfast afkomstige band Craobh Rua (uitgesproken als Crave Roo-ah) treedt vrijdag 26 januari op bij Trouble Tree FolkConcerts in Koudekerk aan den Rijn. Craobh Rua heeft zijn wortels diep in de Ierse folkmuziek. De groep, opgericht in de jaren tachtig is door de eigen verfijnde stijl en ongebreidelde virtuositeit uitgegroeid tot een toonaangevende band in de Keltische folk.

Het optreden in de slotzaal van de Ridderhof in Koudekerk begint om 20.30 uur. Kaarten kosten € 15,- en zijn te reserveren via ttfolk@hotmail.com of (071) 3414647.