De installatie van de zonnepanelen op het dak van sporthal De Bloemerd in oktober vorig jaar. | Foto: B. Hautvast.
De installatie van de zonnepanelen op het dak van sporthal De Bloemerd in oktober vorig jaar. | Foto: B. Hautvast. Foto: B. Hautvast

Elektriciteitsneutraal dankzij zonnepanelen

duurzaam n Ze produceren al stroom sinds begin november vorig jaar, maar woensdag 10 januari werden de 405 zonnepanelen op het dak van de Leiderdorpse sporthal De Bloemerd feestelijk officieel in gebruik gesteld.

Door: Corrie van der Laan

Wethouder Olaf McDaniel van sport en duurzaamheid deed dat door in de kantine een luchtfoto van de Bloemerdhal te onthullen. Zo kan iedereen zien hoe het dak vol panelen er uitziet; de enige plek vanaf de grond waar je er een glimp van kan opvangen, is de brug naar sportpark De Bloemerd.

De panelen produceren 111.000 kWh per jaar, wat ongeveer evenveel is als het volledige elektriciteitsverbruik van de sporthal. Manager Ferdy Dreef van Sportfondsen Leiderdorp, de exploitant van zwembad De Does en de Leiderdorpse sporthallen, vertelde trots dat De Bloemerd daarmee als een van de eerste sporthallen in Nederland elektriciteitsneutraal is.

De zonnepanelen zijn gefinancierd met geld dat Sportfondsen in 2015 en 2016 overhield op de begroting, in totaal een bedrag van 150.000 euro.

Voor Firma Freek van Oss, die de zonnepanelen geïnstalleerd heeft, was het een bijzondere klus. De eerste vraag was of het dak het gewicht van de panelen wel aankon. Ze wegen 20 kilo per stuk, lichtte projectleider Kees Hooymans toe, dus in totaal ruim 8.000 kilo, waar de montagematerialen nog bijkomen. "En dan kan het ook nog eens gebeuren dat er een pak sneeuw van 15 centimeter valt, de constructie moet dat allemaal kunnen houden."

De Bloemerdhal bleek solide genoeg zodat Hooyman en zijn team aan de slag konden met de volgende uitdaging: doordat het dak van de sporthal gebogen is en een zachte bovenlaag heeft, kon geen standaard montagesysteem gebruikt worden. De oplossing was het aanbrengen van 462 ankers in het dak waar stalen rails overheen gelegd werden. Daarop konden vervolgens de panelen gemonteerd worden.

Het werk startte op 11 oktober, aan het begin van de herfstvakantie, en drie weken later produceerden de zonnepanelen de eerste elektriciteit.

Wethouder McDaniel gaf aan dat nog meer sportaccommodaties in De Bloemerd voorzien zullen worden van zonnepanelen. Ze zijn inmiddels geplaatst op het nieuwe onderkomen van voetbalclub RCL en manege Liethorp komt binnenkort aan de beurt. Ook de daken van de kantines van korfbalvereniging Velocitas en hockeyclub Alecto moeten voorzien worden van zonnepanelen, maar "dat zit nog in de pen", aldus de wethouder.