V.l.n.r. Nel Wijsman, Ellen Cazemier en Ellen Bakker van de Kunstkring Leiderdorp.
V.l.n.r. Nel Wijsman, Ellen Cazemier en Ellen Bakker van de Kunstkring Leiderdorp. Foto:

'Een amateur kan net zo goed zijn als een prof'

kunstkring n Het is al voor de twaalfde keer dat de Kunstkring Leiderdorp in het weekend van 7 en 8 april de Expositie voor Amateur Kunstenaars organiseert, maar deze editie wordt een extra spannende. "We mogen voor het eerst het atrium van het gemeentehuis gebruiken", zegt voorzitter Ellen Cazemier van de Kunstkring. "Een prachtige grote ruimte, maar wel een uitdaging om mooi in te richten."

Tekst en foto: Corrie van der Laan

De expositie, die amateurkunstenaars de gelegenheid geeft hun werk aan een groot publiek te tonen, vindt in principe om het jaar plaats. De start was een kwart eeuw geleden in cultureel centrum Muzenhof. Toen dat in 2008 werd afgebroken, werd een nieuwe expositieruimte gevonden in het atrium van het toen net opgeleverde sociaal cultureel centrum De Sterrentuin. In verband met de verbouwplannen van De Sterrentuin moest de Kunstkring dit jaar weer op zoek naar een nieuwe plek. "Dat bleek nog best lastig,", vertelt bestuurslid Nel Wijsman, die de expositiewerkgroep leidt. "Gelukkig kregen we een positieve en zelfs enthousiaste reactie op onze vraag of we in het gemeentehuis terecht konden."

"Burgemeester Laila Driessen zag het helemaal zitten om dit te proberen", vult Cazemier aan. "Zij wil graag dat het gemeentehuis meer 'in de loop' komt dus dit is in feite een win-win situatie; in 2016 hadden we meer dan achthonderd bezoekers, met die aanloop zit het wel goed."

Wat er straks getoond wordt in het atrium van het gemeentehuis is ook voor de organisatoren een verrassing. Alle deelnemers mogen twee stuks werk aanleveren en er is geen ballotage; alles mag zolang de afmetingen binnen proporties blijven. Maar de organisatie maakt zich absoluut geen zorgen over de kwaliteit van het gebodene. "Het niveau wordt elke keer beter", zegt Mieke Bakker, die aan de wieg van de tweejaarlijkse expositie stond en nog steeds als adviseur bij de organisatie betrokken is. Wat dat betreft is er een hoop veranderd sinds de allereerste tentoonstellingen, halverwege de jaren negentig. "Toen zaten er droogbloemen en huisjes van luciferstokjes tussen", lacht Bakker. "Maar op een gegeven moment konden we een paar grote namen strikken en dat trok een hoop mensen over de streep." Vorig jaar waren er negentig deelnemers en honderdtachtig geëxposeerde werken. "Daar zaten prachtige stukken tussen; wie niet leeft van het kunstenaarschap krijgt het etiket 'amateur', maar een amateur kan net zo goed zijn als een prof."

populair

Als regel zijn rond de vijftien van de exposanten lid van de Kunstkring, de rest komt uit de wijde regio. "Deze expositie is heel populair", zegt Wijsman. "We hebben al tientallen aanmeldingen binnen, het ziet er naar uit dat we ook dit keer snel vol zullen zitten."

Ze hoopt wel dat er dit jaar wat meer 'staand werk' is. "De hoofdmoot bestaat altijd uit schilderijen. Wat meer variatie zou welkom zijn, zoals beeldhouwwerken of keramiek. Maar ook naaldkunst, bijvoorbeeld quilts, vormt een mooie aanvulling."

Het expositieweekend wordt flink aanpoten voor de organisatoren en hun helpers. Cazemier: "Vrijdagmiddag leveren de deelnemers hun werken in, die dan even in de raadszaal worden gestald. Die avond maken onze leden Henriëtte Schimmel en Anneke van Kooperen met creatieve blik een indeling en dan is het aan een ploeg van zo'n vijftien mensen om alles netjes op de bestemde plekken te zetten en hangen. Gedurende de openingstijden van de expositie zorgen we voor een ploeg van suppoosten. En zondag na de sluiting worden alle werken weer opgehaald en moet het atrium weer helemaal opgeruimd worden."

Aanmelden

Amateurkunstenaars die hun werk willen tonen op de grote Kunstkring expositie, kunnen zich nog tot uiterlijk 15 februari inschrijven via www.kunstkringleiderdorp.nl. Hier zijn ook alle voorwaarden te vinden, zoals de maximale afmetingen van de werken.

De expositie is geopend voor publiek op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag van 11.00 tot 16.30 uur.


Etnische sieraden in het museum

EXPOSITIE • Het Leiderdorps Museum biedt regelmatig ruimte aan dorpsgenoten om hun bijzondere verzamelingen te tonen. In de eerste helft van dit jaar is in het museum in De Sterrentuin een overzicht te zien van de etnische sieraden die Ineke van der Ven uit Leiderdorp heeft verzameld op onder meer haar buitenlandse reizen. De tentoonstelling werd zaterdag feestelijk geopend met een korte lezing over verzamelen van directeur Jan de Bruin van Art Advies Zaandam en een exotische dans van Theatergroep Radost. Daarna knipte Van der Ven zelf het lint door. | Foto: J.P. Kranenburg

Afbeelding