Drie containers voor elk huis

Afval n Maandag kreeg elke laagbouwwoning in de Leiderdorpse wijk 't Heerlijk Recht drie minicontainers: één voor groente, fruit en tuinafval (GFT), een voor plastic, metalen verpakkingen en drankenkartons (PMD) en één voor papier.

De oude grijze en groene bakken werden ingenomen. Het markeerde de start van de pilot 'omgekeerd inzamelen' waarbij herbruikbaar afval aan huis worden opgehaald. De containers voor GFT en PMD kunnen om de week aan de weg gezet worden voor de afhaalophaaldienst, de papiercontainer eens per vier weken.

Het onbruikbare restafval – dat tot nu toe in de grijze container verdween - moeten de bewoners zelf wegbrengen naar verzamelcontainers die op een aantal plekken in de wijk staan. Op loopafstand, wat inhoudt dat ze voor niemand verder weg staan dan 250 meter.

't Heerlijk Recht, een wijk die voornamelijk uit laagbouw bestaat, is de eerste wijk in de gemeente waar het omgekeerd inzamelen ingevoerd wordt. Komende zomer start een pilot bij een aantal flatgebouwen in de hoogbouwwijk Schansen in Dreven. Daarna zal het omgekeerd inzamelen per wijk verder ingevoerd worden.

De nieuwe manier van inzamelen moet ertoe leiden dat Leiderdorpers veel meer afval gaan scheiden en in 2020 het landelijke streefpercentage van 75 procent behalen.