Trainer Han Kulker (midden) met twee jonge talenten van Leiden Atletiek naast zich: links Leidenaar Thijs Houbiers en rechts Leiderdorper Jelte van Atten. | Foto: PR
Trainer Han Kulker (midden) met twee jonge talenten van Leiden Atletiek naast zich: links Leidenaar Thijs Houbiers en rechts Leiderdorper Jelte van Atten. | Foto: PR Foto: PR

20 jaar Hollen Met Han

hardlopen n Han Kulker houdt wel van een feestje. Het komt dan ook goed uit dat het naar hem genoemde hardloopproject Hollen Met Han zijn 20ste editie beleeft. Party time voor de onverwoestbare trainer uit Zoeterwoude.

Wat is er zo leuk aan Hollen Met Han?

"Je leert vanzelf vroeg opstaan, want onze clinics beginnen doorgaans om 9.00 uur. Van januari tot juni op zaterdag en dan om de week, maar gek genoeg klaagt nooit iemand over het vroege tijdstip. Ik denk dat Hollen Met Han vooral mensen trekt die van bewegen houden en in sportief opzicht aan zichzelf willen werken, geen last hebben van een ochtendhumeur, in een groep uit de voeten kunnen en willen luisteren naar ervaren trainers."

Zoals Han Kulker!

"Ho, ho, nu doe je mijn collega's tekort. Zowel bij mijn eigen vereniging Leiden Atletiek als bij Leiden Road Runners Club lopen deskundige en vriendelijke trainers en sportmasseurs rond die elkaar bij dit project prima aanvullen. Zo kunnen we met zijn zevenen of achten ruim honderd hardlopers van verschillend niveau goede en gevarieerde trainingen voorzetten: op de weg, in de duinen en soms op de atletiekbaan."

Maar vanwaar dan die naam?

"De kreet 'Hollen Met Han' is eind vorige eeuw bedacht. Toen herinnerde het publiek zich nog dat ik aan de Olympische Spelen van 1988 van Seoul heb meegedaan (6de op de 1500 meter, red.). Mijn toenmalige naamsbekendheid moest meehelpen om meer mensen aan het bewegen te krijgen. De twee Leidse atletiekclubs sloegen de handen ineen met sponsor Leidsch Dagblad en Hollen Met Han was geboren."

En jij gaat nog twintig jaar door?

"Dat hoor je mij niet zeggen. Wel weet ik dat de formule ijzersterk is. Regelmatig bewegen in een omgeving met gelijkgestemden zonder de 'dwang' van vaste trainingstijden bij een club blijkt voor heel wat mensen een uitkomst."


Hoe feestelijk wordt de 20ste editie?

"Daar kan ik nu nog weinig over vertellen, de plannen worden nog uitgewerkt. Bezoek van een aansprekende hardloper staat hoog op mijn verlanglijst. Zo hebben wij ooit cabaretier Dolf Jansen gestrikt voor een peptalk vlak voor de Singelloop, exclusief voor Hollen Met Han. Het was met afstand de meest hilarische warming-up die ik ooit heb meegemaakt."

De 20ste jaargang van Hollen Met Han begint op zaterdag 13 januari bij Leiden Road Runners Club, Voorschoterweg 8 in Leiden. De aanvang is dan eenmalig 8.30 uur. De overige clinics duren van 9.00 tot 11.00 uur. Deelname kost € 95 inclusief startnummers voor Leiden Marathon en de Leidsch Dagblad Singelloop, een hardloopshirt, een groepsdiner en proefabonnement op een Leidse atletiekvereniging. Vooraf aanmelden kan tot 10 januari via de link Hollen Met Han bij www.inschrijven.nl. Meer informatie: e-mail hollenmethan@hotmail.com of websites:www.lrrc.nl of www.leidenatletiek.nl.