Onzekerheid over verkeerslawaai blijft voor Driegatenburg

rechtszaak n De bewoners van de zogeheten Boogwoningen aan de Zijlstroom in Leiderdorp moeten maar hopen dat het verkeerslawaai streng wordt geregeld bij de komende aanpassing van de Oude Spoorbaan. Hun wens om dat nu al te laten regelen in het nieuwe bestemmingsplan Driegatenbrug is op 20 december door de Raad van State getorpedeerd.

Door: Adrie van der Wel

De bewoners maken zich zorgen over het lawaai in hun woningen, die aan de achterzijde grenzen aan de Oude Spoorbaan, omdat dit veel groter is dan aanvankelijk werd verwacht. Ze wezen de Raad op een voorgaand bestemmingsplan voor hun omgeving. Daarin was een garantie gegeven voor het maximaal toegelaten lawaai in hun woningen. In het nieuwe bestemmingsplan is die garantie vervallen.

Maar volgens de Raad van State was die garantie in het voorgaande bestemmingsplan juridisch niet bindend en dus zit de gemeente daar niet aan vast. Het lawaai in de woningen hoeft volgens de Raad ook niet in het nieuwe bestemmingsplan te worden geregeld. Dat is pas aan de orde als de Oude Spoorbaan wordt vernieuwd.

De bewoners zijn bang dat dan andere en minder strenge geluidsnormen voor hun woningen gaan gelden. Bovendien is er discussie met de gemeente over de serres in hun woningen. In die serres mag er volgens de gemeente meer lawaai zijn, omdat het niet om woonruimten gaat. De bewoners zeggen dat dit wel het geval is.

De Raad oordeelt dat die discussie ook niet aan de orde is bij het nieuwe bestemmingsplan. Die zal dus worden vervolgd als vernieuwing van de Oude Spoorbaan wordt geregeld.


Leiden gaat parkeerdruk meten in Leiderdorp

verkeer n Bij de eerstvolgende meting van de parkeerdruk in Leiden, worden ook een aantal Leiderdorpse straten die grenzen aan Leiden meegenomen. Dat heeft de buurgemeente beloofd na een verzoek van het Leiderdorpse college van burgemeester en wethouders.

Uit meldingen van bewoners en ondernemers blijkt namelijk dat de parkeerdruk in delen van het Zijlkwartier en de wijk Driegatenbrug toeneemt sinds eind november parkeervergunningen zijn ingevoerd op bedrijventerrein De Waard en in de wijken ten noorden van de Willem de Zwijgerlaan. Om hier de auto neer te zetten, moet nu van maandag tot en met zaterdag tussen 9 uur 's ochtends en half 8 's avonds betaald worden.

Het lijkt erop dat veel mensen ervoor kiezen dan maar een eindje verderop in Leiderdorp gratis te parkeren. Met name in de Splinterlaan leidt dat tot veel extra geparkeerde auto's, waardoor bewoners en klanten van de winkels en bedrijven hier lastiger een plek kunnen vinden. Maar ook in Driegatenbrug stijgt de parkeerdruk, vooral in de straten nabij de Zijlbrug.

In maart dit jaar gaat Leiden weer monitoren wat de effecten zijn van het nieuwe parkeervergunningenbeleid. Daar worden dan ook het Zijlkwartier nabij de Spanjaarsbrug en Driegatenbrug nabij de Zijlbrug meegenomen. De locaties en metingen op Leiderdorps grondgebied worden zodanig gepland dat ze vergelijkbaar zijn met eerder parkeerdrukmetingen. Dat maakt het mogelijk om veranderingen helder te krijgen. De resultaten worden besproken met Leiden.